Σύσκεψη Μαξίμου για Μετναστευτικό και Τουρκία:Αποφασιστικές απαντήσεις στις εντονότατες πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική συνθήκη που διαμορφώνεται στην περιοχή θα αναζητήσει τις επόμενες ημέρες η η κυβέρνηση. Δηλαδή ενιαία αντιμετώπιση των εσωτερικών εξελίξεων στο προσφυγικό, αλλά και της προσπάθειαςτης Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέμβαση Συριακό μέτωπο μέσω των προσφυγικών ροών. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα θεωρειται η φύλαξη των συνόρων.

Με βάση αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοινώθηκε έχει συγκαλέσει σήμερα στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος». Ακόμη και από την επιλογή των προσώπων που θα μετάσχουν στην σύσκεψη είναι φανερό ότι κεντρικό της αντικείμενο θα είναι το θέμα της φύλαξης των ανατολικών συνόρων και ο συντονισμός όλων των απαραίτητων δομών που υπάρχουν δηλαδή τις Ένοπλες Δυνάμεις και της δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα).

Σφράγισμα συνορων;

Μάλιστα δεν αποκλείεται στην σύσκεψη να συζητηθεί σχέδιο για πλήρες σφράγισμα των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας, ακόμη και χρονοδιάγραμμα ή σαφή προειδοποίηση για την λήψη τέτοιας απόφασης. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες μια τέτοια απόφαση δεν αφορά μόνον τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά απαιτεί την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές στην συνοριογραμμή.Σύμφωνα με την ισχύουσα και ευρωπαϊκή νομοθεσία η αστυνομία είναι η μόνη αρμόδια αρχή που μπορεί να προβεί σε συλλήψεις σε περιπτώσεις παράνομης εισόδου. Αντίστοιχη δικαιοδοσία στα θαλάσσια σύνορα έχει η αστυνομία και το λιμενικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος του σημαντικού αριθμού μεταναστών που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει συγκεντρωθεί σε σημαντικά μεγάλες ομάδες στα σύνορα σκοπεύοντας να εισέλθει παράνομα. Θα να αναζητηθούν δηλαδή οι πλέον πρόσφοροι τρόποι ώστε να υλοποιηθεί η διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το ότι «δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα». Όπως και την επσήμανση πως «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι».

Επαφές

Αυτά την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη πραγματοποιήσει μπαράζ επαφών με τους σημαντικότερους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις πλέον σημαντικές επικοινωνίες θεωρείται αυτή που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό επειδή από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει τις πλέον ειδικές αλλά και τις πλέον ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία. Γεγονός που έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν αφού η Άγκελα Μέρκελ ήταν ο αρχιτέκτονας της προηγούμενης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, που – τυπικά τουλάχιστον- υποτίθεται πώς ακόμη ισχύει. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με του Σάρλ Μισέλ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την Πρόεδρο της Κομμισιόν, Ούρσυλα Φον ντε Λάϊεν και τον βούλγαρο πρόεδρο Μπόϊκο Μπορίσοφ με τον οποίο πρόσφατα άλλωστε συναντήθηκε στην Θράκη. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες των συνομιλιών που είχε σε αυτές τις επαφές από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης – σύμφωνα με πληροφορίες – τονίστηκε η άμεσης κινητοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στις τουρκικές απειλές και πρακτικές ενώ τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς όχι απλά να φυλάξει τα σύνορά της αλλά να μην δεχθεί αλλαγές στο υφιστάμενη status quo. Φέρεται μάλιστα να επισημάνθηκε ότι χρόνος αποτελεί σημαντική παράμετρο στην γεωπολιτική αυτή εξίσωση και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται ολιγωρίες.

Απόψεις

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι αναπτύσσονται αυτή την περίοδοαπόψεις που εστιάζουν στην δυνατότητα η πρακτική της Άγκυρας σε συνδυασμό με τις συνθήκες που δημιουργεί το ζήτημα του Κορονοϊού να μετατρέψουν την προσφυγική κρίση σε …ευκαιρία ώστε να επανατεθούν σε όλα τα επίπεδα οι επιδιώξεις της χώρας για το προσφυγικό ζήτημα. Δηλαδή από ελληνικής πλευράς να επιδειχθεί πολιτική πυγμής προς την Άγκυρα με κλείσιμο όλων των ανατολικών συνόρων και αλλαγές στους ρυθμούς αντιμετώπισης του προσφυγικού με μαζικές επιστροφές. Παράλληλα να εξηγηθεί σε κάθε διεθνή οργανισμό που μετέχει η Ελλάδα η αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πρωτοβουλιεςτης ελληνικής κυβέρνησης θα αναπτυχθούν με ενημέρωση και κατά το δυνατόνσε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους. Αν και πρέπει να επισημανθεί και η διαρροή που έχει γίνει από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ε.Ε όσο και με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα η βορειοατλαντική συμμαχία θεωρείται σημαντικό πεδίο άσκησης πιέσεων πρός την 'Αγκυρα, όπως κατέδειξε και το ελληνικό βέτο που τέθηκε σε επίπεδο ειδικών αντιπροσώπων προκειμένου να υπάρξει ανακοίνωση στήριξης της Τουρκίας, με κύριοστόχο την Ρωσία.