Στουρνάρας Τράπεζα Ελλάδος:Την δυσφορία της καραμανλικής πτέρυγας στην Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προκαλεί η διαφαινόμενη παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αν και δεν φαίνεται να θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, αναγορεύθηκε από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην θέση του γενικού επιθεωρητή. Κίνηση οποία φαίνεται να καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του οργανισμού στο πρόσωπο του νυν διοικητή της ΤτΕ. Το γεγονός εκτιμήθηκε ως στοιχείο που μετατρέπει σε μονόδρομο το να προταθεί εκ νέου ο Γιάννης Στουρνάρας από την κυβέρνηση για την θέση του διοικητή. Αυτό φυσικά με πολιτικά κριτήρια γιατί θεσμικά οι εξελίξεις στην ΕΚΤ δεν δημιουργούν καμία αντίστοιχη υποχρέωση στην κυβέρνηση.

Γκρίνιες

Αν και κανένα στέλεχος της «καραμανλικής» πτέρυγας δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα (όπως άλλωστε και κανένα στέλεχος της Ν.Δ …γενικώς) δεν λείπουν οι «γκρίνιες» για το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη. Αν και έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας επί κυβέρνησης Σαμαρά, στελέχη θυμίζουν την κριτική που έχει ασκήσει στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ιδίως μάλιστα τις διαρροές που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2018 στην εφημερίδα Καθημερινή. Στην εφημερίδα είχε διαρρεύσει υπηρεσιακό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας που αναφέρονταν στην διακυβέρνηση της χώρας από το 2004 έως και το 2009 στο οποίο αναφέροντας ότι αυξήθηκε «το χρέος από 181,5 δις ευρώ το 2003 σε 301 δις ευρώ το 2009” ενώ οι “δημόσιες δαπάνες από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε 54,1% του ΑΕΠ”. Στο έγγραφο επίσης σημειώνονταν πως “μπορούσε αυτή η πενταετία κακοδιαχείρισης, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αναταραχής, να συμμαζευτεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποτραπεί η δημοσιονομική κρίση”. Μάλιστα η κυβέρνηση Καραμανλή εγκαλούνταν για αυξήσεις συντάξεων κατά 2,3 δις.

Διαχειριστής της κρίσης

Με την δυσφορία της καραμανλικής πτέρυγας φέρεται να σχετίζεται και ένα από τα κεντρικά άρθρα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ την προηγούμενη Πέμπτη όπου επισημαίνεται πως για τον Γιάννη Στουρνάρα ύφίσταται «πορεία πρός τήν βεβαία ἀνανέωση τῆς θητείας του –ἄν καί μέ τόν Κυριάκο ποτέ δέν ξέρεις». Μάλιστα στο άρθρο, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, σημειώνεται επίσης – αναφορικά με τις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τις αιτίες της κρίσης – πώς θα ήταν λογικές «άν ὁ κύριος Στουρνάρας ἦταν τουρίστας, περαστικός ἀπό τήν χώρα, περιηγητής, εἰς τήν καλύτερη περίπτωση μελετητής τῆς ἑλληνικῆς χρεοκοπίας, ἴσως καί νά νομιμοποιεῖτο νά ὁμιλεῖ ὡς ἀνεξάρτητος τρίτος. Ἀλλά, διάβολε, ὑπῆρξε διαχειριστής τῆς κρίσης. Ὡς ὑπουργός Ἀνάπτυξης στήν βραχύβια κυβέρνηση Παπαδήμου, ὡς ὑπουργός Οἰκονομικῶν κατά τήν τριετία 2012-2015 στήν κυβέρνηση Σαμαρᾶ καί βεβαίως ὡς Διοικητής τῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος ἀπό τό 2015 ἕως σήμερα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις