Υπουργείο Εξωτερικών – Τουρκία:Στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανασυστήσει την αίσθηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απόδίδει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών την τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος αλλά και της πρόσφατης τακτικής για χρήση των προσφυγικών ροών ως «εργαλείο» για την προώθηση των επιδιώξεων της. Απάντηση σε αυτή την τακτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση αλλά και η εδραίωση ισχυρών συμμαχιών που αντιστρατεύονται τις τουρκικές επιδιώξεις.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέροντας για την Τουρκία πως «το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι επιδιώξεις της για “ανασύσταση” του οθωμανικού της παρελθόντος. Εξυπακούεται ότι από αυτό δεν θίγεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής». Μάλιστα εστίασε και στους λόγους που οδηγούν το καθεστώς Ερντογάν σε αυτό λέγοντας πως «η προσκόλληση σε τέτοιου είδους εμμονές, αν και φαίνεται να αποφέρει κάποια πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη στην τουρκική ηγεσία, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος για την Τουρκία – απομονώνεται διεθνώς, ιδίως μεταξύ των χωρών όπου παλιότερα εκτεινόταν η πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία».

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών παραμένει θιασώτης των ψύχραιμων κινήσεων αφού όπως σημειώνει «η ψύχραιμη και νηφάλια, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασιστική και σταθερή αντίδραση της χώρας μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή, και σε καμία περίπτωση ως υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την προκλητική αυτή συμπεριφορά είναι συνειδητά επιλεγμένος ως εκείνος που υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα μας. Η ειρήνη εύκολα χάνεται και δύσκολα κατακτάται».

Όσον αφορά την τακτική συμμαχιών της ελληνικής κυβέρνησης το υπουργείο Εξωτεριών θεωρεί ότι η αναβάθμιση που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα με κράτη τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία αλλά και εκτός αυτής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν «ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών που παράγει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Διότι και οι χώρες αυτές επιδιώκουν αυτό που κι εμείς θέλουμε: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Δεν έχω αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τους φίλους και συμμάχους μας προς αυτή την κατεύθυνση».