Επικρίσεις "σαμαρικών" σε Μαργαρίτη Σχοινά:Κριτική στον ευρωπαίο επίτροπο και αντιπρόεδρο για ζητήματα ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά καταγράφεται από την «σαμαρική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Καταρχήν για απροθυμία προκειμένου να παρέμβει ουσιαστικά και έγκαιρα στο θέμα του μεταναστευτικού, ακόμη και για προσανατολισμούς που δεν είναι κατ’ ανάγκη συμβατοί με τα ελληνικά συμφέροντα. Αντίθερα ιεραρχούν τις επιδιώξεις των ισχυρών της Ε.Ε.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται στην πρωτοβουλία του Μαργαρίτη Σχοινά να ζητήσει την σύγκλιση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ιστότοπο «ThePresident.gr», όπου συχνά αρθρογραφούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Όπως ενδεικτικά επισημαίνεται «με καθυστέρηση ημερών εμφανίστηκε και ο ευρωπαίος αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το μεταναστευτικό Μ.Σχοινάς. Ενώ θα περίμενε κανείς ο Έλληνας αντιπρόεδρος να βρίσκεται πάνω από το πρόβλημα και να έχει κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες της Κομισιόν προς όφελος της πατρίδας του, ο κ. Σχοινάς, μόλις πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι ζητά την έκτακτη σύγκληση των υπουργών μετανάστευσης, χωρίς όμως να γνωστοποιεί ποια άμεσα συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, αλλά και χωρίς να κάνει μια δήλωση στήριξης για την ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας». Μάλιστα μνημονεύεται με νόημα ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα ταξιδέψει στο Βερολίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται στο στόχαστρο από τμήμα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό ζήτημα. Θεωρούν ότι έχει επιδείξει πολιτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε Ε.Ε και Ελλάδα για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επίσης θεωρείται υπεύθυνος για τις αλλαγές που υπήρξαν στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών και οδήγησαν την κυβέρνηση στο να υιοθετήσει ένα ειδικό καθεστώς για το ζήτημα που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θυμίζουμε ότι για την θέση του Έλληνα επιτρόπου είχε φημολογηθεί η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά επί μήνες. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τελικά τον Μαργαρίτη Σχοινά. Μάλιστα κύκλοι της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, δεν έγινε δεκτή από τους Ευρωπαϊους λόγω των πολιτικών του θέσεων για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Παρόλα αυτά η αρχική θέση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο που κρίθηκε η όλη διαδικασία ήταν ότι παρότι το επιδίωξε η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο αντάξιο ενός πρώην πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που είχε κάνει ο Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας στη νέα επιτροπή δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από έναν πρώην πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μία επιτροπή». Παρόλα αυτά οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές και ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε με ισχυρό χαρτοφυλάκιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις