Κίνημα Αλλαγής- διαφωνίες: Θα αναβληθεί λόγω του κορονόϊού όπως ανακοινωθηκε η πανελλαδική διάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου. Όμως θα παραμείνουν τα προβλήματα που αυτή η διάσκεψη φιλοδοξούσε η ηγεσία του κόμματος να διαχειριστεί. Βασικός στόχος της διαδικασίας θα ήταν να εμπεδωθεί τεκμηριωμένα το μήνυμα της ηγεσίας του κόμματος. Δηλαδή ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να παραμείνει στον δρόμο της αυτόνομης πορείας με απώτερο στόχο να ενισχύσει την δυναμική του στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το δόγμα. Παρότι και η ίδια φέρεται να αποδέχεται πως όσο οξύνεται η πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται συνεχή «παραστρατήματα».

Για την προσφυγική κρίση

Εικόνα υπευθυνότητας αλλά και ισορροπιών επιδιώκει να επιδείξει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του, δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα να φυλαχθούν τα ανατολικά σύνορα, δηλαδή στην βασική προτεραιότητα που θέτει η κυβέρνηση. Από την άλλη όμως ασκείται σημαντική κριτική για ολιγωρία στην εξωτερική πολιτική που επέτρεψε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα μπροστά. Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί την «πατρότητα» της θέσης υπέρ της έμφασης στις παρεμβάσεις που πρέπει γίνουν στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης. Στοιχείο που η Φώφη Γεννηματα υπογραμμίζει εδώ και πολλούς μήνες.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου. Εκεί επισημαίνει πως «η χώρα μας με τις Τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της.Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στην ομιλία της πάντως η Φώφη Γεννηματά, στην περιφερειακή διάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής στην Ρόδο, αναφέρθηκε εκτενώς στα διλλήμματα που δημιουργούν οι συνθήκες στην ευρύτερη περίοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε είναι «από τη μία, ο δρόμος της συντήρησης που εκμεταλλεύεται το φόβο της μετάβασης: Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η ανασφάλεια προ των επερχόμενων αλλαγών, η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αποτελούν «εύφορο» έδαφος για την καλλιέργεια του φόβου, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας. Μας προτείνουν να κτίσουμε τείχη, να ρίξουμε την ευθύνη στους «άλλους», στους «ξένους» ή τους «διαφορετικούς», να βρούμε δήθεν καταφύγιο στην απομόνωση, τον υπερεθνικισμό, τον φονταμενταλισμό.«Λύσεις», απατηλές που αναζητούν τους δήθεν μεσσίες, τους δήθεν ισχυρούς ηγέτες, και οδηγούν στον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, στην επάνοδο φασιστικών λογικών στις κοινωνίες μας.Από την άλλη λοιπόν, υπάρχει ο δικός μας, προοδευτικός δρόμος. Που βασίζεται σε αρχές: Στην δικαιοσύνη, στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην Δημοκρατία. Γιατί, πως να το κάνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και όσο και να προσπαθεί κατά καιρούς η Δεξιά να φορέσει μεταρρυθμιστικό προσωπείο για να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν πια ιδεολογικές διαφορές και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές , θα πέφτει πάντα η ίδια μέσα στο λάκκο των ρηχών της ιδεολογημάτων.Γιατί για εμάς τους Προοδευτικούς, δεν αρκεί απλά να επικαλείσαι την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη, αλλά να ανανεώνεις το περιεχόμενό τους. Ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τις οικονομικές, θεσμικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Να αποτελούν όπλα στην φαρέτρα αυτών που δεν τους χαρίστηκε μια καλή ζωή, για να έχουν κάθε δικαίωμα να την διεκδικούν ισότιμα».

Αντίρροπες δυνάμεις

Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζουν να καταγράφονται αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ παραγόντων για τον αντιπολιτευτικό προσανατολισμό του κόμματος. Υπάρχει μία ήδη διαμορφωμένη αντι-ΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα αλλά και στελέχη που επιδιώκουν να κατατεθούν προγραμματικές προτάσεις στον χώρο της κεντρο-αριστεράς δίχως να αποκλείουν από έναν τέτοιο διάλογο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, κι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην δεύτερη μέλη της Κ.Ο όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Ανδρέας Πουλάς. και άλλοι. Αυτή ακριβώς η δεύτερη πτέρυγα άσκησε κριτική για την εικόνα που παρουσίασε το κόμμα στην πρόσφατη υπόθεση που απασχόλησε την επικαιρότητα σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis. Εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής φάνηκε να ασχολείται περισσότερο με την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων εμπλεκόμενο περισσότερο από όσο έπρεπε στις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν. Η κριτική αυτή έγινε σε ένα βαθμό αποδεκτή από την Φώφη Γεννηματα που θυμίζουμε ότι με δημόσια παρέμβασή αποκατέστησε τις ισορροπίες τονίζοντας την ανάγκη να κινηθούν όλες οι διαδικασίες της επιτροπής στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτά ενώ δεν φαίνεται να έχει τελειώσει η συζήτηση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το αν θα μπορέσουν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.