Βουλή – Νομοσχέδιο για αγροτικούς συνεταιρισμούς: Το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει την δυνατότητα εμπλοκής ιδιωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο ξεκινά να συζητείται σήμερα το μεσημέρι στην ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνηση και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υπερασπίζεται την βασική του διάταξη για την είσοδο ιδιωτών. Προβλέπεται –συγκεκριμένα- η δυνατότητα για κάθε αγροτικό συνεταιρισμό η δυνατότητα απόκτησης από ιδιώτες του 35% των μετοχών του.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ανάπτυξης «εμείς λέμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα του αν «σε μια χρονική στιγμή, στην οποία είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, εμείς θα σταματήσουμε να τους στερούμε όπλα». Επίσης σημειώνει ότι συνολικά το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών αλλάζει «προκειμένου να αφεθεί στην κρίση των συνεταιριζομένων να διαμορφώσουν με το καταστατικό τους την εσωτερική τους σχέση και λειτουργία». Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης επικρίνει την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο αναφέροντας πως «ως κράτος, αυτή είναι η αντίληψη της Αριστεράς να τους ελέγξουμε, να τους ποδηγετήσουμε, να τους χειραγωγήσουμε να τους περιορίσουμε άρα, στην πραγματικότητα να τους αφήσουμε βαλτωμένους».

Σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρμόδιο για τα αγροτικά ζητήματα τομεάρχη του, Ευάγγελο Αποστόλου να σημειώνει ότι «η είσοδος των ιδιωτών στο κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών, και μάλιστα με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στα όργανα διοίκησης, ευνοεί σκανδαλωδώς όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε φυσικά πρόσωπα». Μάλιστα σημειώνει πως κατά την διάρκεια της ακρόασης των αρμόδιων φορέων στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής «η διάταξη αυτή συνάντησε την καθολική άρνηση από τους φορείς του χώρου, με εξαίρεση έναν σύνδεσμο συνεταιρισμών». Το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς αναμένεται να ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κατά έχει ταχθεί τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία δύο ακόμη νομοσχεδίων που την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης στο οποίο περιέχονται και διατάξεις άλλων υπουργείων. Ανάμεσά τους και το άρθρο που αφορά στην ενίσχυση του τύπου μέσω της συγκρότησης επταμελούς επιτροπής προσωπικοτήτων με την συμμετοχή των εκπροσώπων των εκδοτών αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις