ΠροανακριτικηΚατάθεση Νίκου Παππά: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis σήμερα στις δύο το μεσημέρι στην οποία αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Η κλήση του Νίκου Παππά, έγινε με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας της επιτροπής, μετά την κατάθεση του ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνάντηση που υπήρξε το 2016 στο γραφείο του πρώην υπουργού ανάμεσα στον ίδιο και τον αντίδικό του λόγω δικονομικών διαφορών, εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής, η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται ως δείγμα ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος και στην απόδειξη αυτού του στοιχείου αναμένεται να εστιαστούν οι ερωτήσεις των βουλευτών. Επίσης η πλειοψηφία της επιτροπής ενστερνίζεται αντίστοιχες κρίσης του μάρτυρα Σάμπι Μιωνή, ο οποίος υποστηρίζει ότι διαθέτει και ηχητικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αναμένεται να τηρηθεί απολογητική τακτική. Αντιθέτως θα ζητηθούν μετ’ επιτάσεως απαντήσει σχετικά με το στοιχείο που προέκυψε από την κατάθεση του Σάμπι Μιωνή σχετικά με το ότι με εντολή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το 2013 είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους Μιωνή και Φιλιππάκη παρέμβαση του στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου.

Μια διαδικασία που δεν έχει – όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- διευκρινιστεί η φύση της. Σε αντίθεση με την συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς το 2016 η οποία ζητήθηκε επισήμως από την πλευρά του Ισραήλ, δηλαδή μίας χώρας που έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς προέκυψε η συνάντηση του 2013. Ιδίως από την στιγμή που και ο Σάμπι Μιωνή και ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στην περίφημη Λίστα Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του Νίκου Παππά, αναμένεται επισημανθεί ο διπλωματικός λόγος για τον οποίο παραβρέθηκε στην συγκεκριμένη συνάντηση που εκτός από τους Σάμπι Μιωνή και Γιάννη Φιλιππάκη. Επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση το 2016 ουδέποτε ασχολήθηκε με την συνέχεια της υπόθεσης η οποία αφέθηκε στους δύο αντίδικους. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της επιτροπής.

Η διευρυνση

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υπέρ της οποίας τάσσεται η πλειοψηφία της προανακριτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, είναι η διαδικασία αυτή να γίνει δίχως να υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που αποφάσισε την σύσταση της επιτροπής. Αντιθετη όμως γνώμη φαίνεται να έχει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής που – σύμφωνα με πληροφορίες – στη γνωμοδότηση που εξέδωσε μετά από παραγγελία της Προανακριτικής υποστηρίζει ότι για το θέμα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια του Σώματος. Προηγουμένως θα πρέπει να έχει κατατεθεί πρόταση 30 βουλευτών για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και φυσικά να λάβουν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων και ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής επιθυμεί να προσθέσει στο κατηγορητήριο την δωροληψία, την εκβίαση και την κατάχρηση εξουσίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις