Προανακριτική Novartis: Νέα …Προανακριτική επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή, εφόσον η υπάρχουσα επιμείνει στην τακτική της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αυτό προκύπτει μετά την παράδοση στην Προανακριτική του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που ξεκάθαρα καταλήγει στο ότι η πρόσθεση νέων κατηγοριών απαιτεί την εκ νέου σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής.

Η εκκίνηση της διαδικασίας της συγκρότησης εκ νέου Προανακριτικής Επιτροπής, προβλέπει την κατάθεση σχετικής πρότασης από 30 βουλευτές και στην συνέχεια συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος όπως και την σχετική μυστική ψηφοφορία. Μάλιστα εκ μέρους της πλειοψηφίας της επιτροπής ο βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στην χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής πως «κατά την άποψή μου πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταθέσεις Μιωνή, Τσατάνη, Αθανασίου. Και εφόσον υπάρχουν οι 30 υπογραφές το θέμα θα προχωρήσει. Εγώ θεωρώ οτι σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν στοιχεία για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως στις καταθέσεις της κ.Ράικου και του κ.Αγγελή. Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι σαφής». Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς επισήμανε πως «αποφασίζουμε λοιπόν να αποστείλουμε τα στοιχεία της Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει». Αντίστοιχη θέση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση της Επιτροπής να διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν είναι θέμα βουλήσεως. Θα πρέπει να τα στείλουμε στη Βουλή και τα μέλη της να αποφασίσουν».

Πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αυτή αποτιμάται ως αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Προανακριτική Επιτροπή με αφορμή την εξέταση της υπόθεσης Novartis, και τυχόν εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή «αποφάσισε ότι είναι αναρμόδια να διευρύνει το κατηγορητήριο και είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια αμελλητί, χωρίς αξιολόγηση. Ουσιαστικά μιλάμε για σύσταση νέας Προανακριτικής».

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που εξετάστηκε χθες ως μάρτυρας με αφορμή την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Επισήμανε ότι είναι «ομολογία ήττας η ανακατασκευή του κατηγορητηρίου» ενώ χαρακτήρισε την διαδικασία «άκρως προσβλητική για το ελληνικό κοινοβούλιο και το λαό» σημειώνοντας πως δεν υπάρχει «καμία διάθεση για ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Στόχος της ΝΔ ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης για μια υπόθεση που ζημίωσε το δημόσιο και τους πολίτες κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ». Επισήμανε επιπρόσθετα πως τα μέλη της πλειοψηφίας «μίλησαν για σκευωρία, εκφόβισαν τους δικαστές και προσπάθησαν να φιμώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες». Επίσης ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στα όσα ανέφερε στην κατάθεση του ο Σάμπι Μιωνή για την συνάντηση που υπήρξε στο γραφείο του μεταξύ του ίδιου και του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σημείωσε πως «εμείς ανταποκριθήκαμε σε αίτημα από την Ισραηλινή κυβέρνηση» αναρωτώμενος παράλληλα αν «το 2013 επί Σαμαρά όταν έγινε η πρώτη συμφωνία μεταξύ Μιωνή – Φιλιππάκη υπήρχε αίτημα από την άλλη πλευρά ή έγινε μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά δημοσιεύματα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα των Μιωνή – Παπασταύρου».

Στο θέμα παρενέβη και ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας επισημαίνοντας πως «η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την διεύρυνση της προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επιβεβαίωσε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας ότι η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή μαρτύρων για άσχετες με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής πράξεις, είναι παράνομη και ως εκ τούτου άκυρη. Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής από την έναρξη της λειτουργίας της προέβαινε και προβαίνει συνεχώς σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, αποκαλύπτοντας ότι η δίωξη του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις