Κορονοϊός – Μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιδημική έξαρση του κορονοϊού εμμένοντας στην απόφαση του να μην ασκήσει δημαγωγική κριτική στην κυβέρνηση αλλά να λειτουργήσει με υπευθυνότητα όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Τα πέντε σημεία ανέφερε σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων– Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥτων συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.

2. Η γρήγορηκαι αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξητου ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ

3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενωνμέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ

4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα

5. Η συστηματικήκι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιώνυγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών(ΠΟΥ, ECDC).

Μάλιστα ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι «απότην πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορονοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα– και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη». Επίσης πρόσθεσε πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωσηστις αρχές τις επιστημονικήςτεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικήςσυναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Για το ζήτημα του κορονοϊού όμως μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλιου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε πως «ορθώς δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας. Σας θυμίζω ότι πέρυσι ο ιδιος ο κος Μητσοτάκης στη Βουλή μας κατηγορούσε ως υπεύθυνους για τους θανάτους από την εποχιακή γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι.Φανταστείτε λοιπόν αν είχαμε επι των ημερών Ξανθού και Πολάκη κορονοϊο και αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Πάτρα, τι θα είχε συμβεί. Θα ζητάγανε το κεφάλι τους επι πίνακι». Επισήμανε όμως ότι «εμείς αντιθετως με αίσθημα ευθύνης δε θα επικεντρώσουμε στη κριτική και στη καταγγελία αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του ΕΣΥ. Και πρέπει να γίνει και μια σύσταση στον ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις