Οικονομία Κορονοϊός – Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ :Εμφανείς δυσκολίες να υπερασπιστεί τις προεκλογικές εξαγγελίες περί ανάπτυξης 4% έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2019 πέφτοντας από το 2,8% της προηγούμενης χρονιάς στο 1%. Αυτά την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί εκτός από τα …περασμένα τρίμηνα και για τα επόμενα όπου θα καταγραφούν οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στους οικονομικούς δείκτες.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου δεν πρόκειται ακόμη να ανακοινωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν λάθος τακτική την «κορονοποίηση» όπως λένε της οικονομίας, θυμίζουν πως στην Ιταλία τα μέτρα ενίσχυσης ανακοινώθηκαν έναν μήνα αργότερα ενώ θεωρείται ότι οι παρεμβάσεις όχι σε κεντρικό επίπεδο αλλά κατά περίπτωση θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα διατηρήσουν το καλό κλίμα. Το υπό διαμόρφωση σχέδιο της κυβέρνησης θα χωριστεί σε τρείς φάσεις με την πρώτη, εφόσον εφαρμοσθεί να έχει μέτρα που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά μόνον διαφορά χρονοδιαγραμμάτων αφού θα περιλαμβάνει αναστολή φόρων και εισφορών που όμως δεν θα ξεπεράσει κάποιους μήνες. Μόνον σε πολύ μεταγενέστερη φάση και εφόσον οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου θα εξεταστούν μέτρα σε κεντρικό επίπεδο με κονδύλια που θα αποσπαστούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξη είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πραγματοποίησε συγκρίσεις σε σχέση με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις το πριν τις εκλογές αλλά ακόμη και κατά το 3ο τρίμηνο του 2019. Αντίθετα συνέκρινε τον ρυθμό ανάπτυξης του 1% με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους αλλά και με τους ρυθμούς που καταγράφθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων δηλαδή από το 2011 έως σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης ανέφερε πως «σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011». Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να διαθέτει αισιόδοξο αφήγημα το οποίο και βασίζεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμά ότι αυξήθηκε κατά 14,4%.

Πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται δριμύτατη κριτική, που δεν περιλαμβάνει μόνον το υπουργείο Οικονομικών και τον Χρήστο Σταϊκούρα αλλά βάζει στόχαστρο τόσο τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όσο και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Νίκος Παππάς τονίζοντας πως «η ΝΔ, δυστυχώς, τα κατάφερε. πάγωσε τα μεγάλα έργα, έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν αξιοποίησε κομμάτι από το «μαξιλάρι» για να διαμορφώσει δημοσιονομικό χώρο και η χώρα πέρασε στην ύφεση. Στο -0,7% για το δ’ τρίμηνο του 2019. Πρέπει να αλλάξει ρότα αμέσως. Να προχωρήσει τα μεγάλα έργα σύμφωνα με το δικό μας σχεδιασμό και να αξιοποιήσει μέρος του «μαξιλαριού» για να διαμορφωθεί χώρος για φοροελαφρύνσεις και δαπάνες, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία». Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ακυρώνονται και οι εξαγγελίες στήριξης της μεσαίας τάξης. Όπως ανέφερε «με αόριστες υποσχέσεις για επενδύσεις να ξεγελάσουν την ελληνική κοινωνία τα νούμερα είναι αδυσώπητα για την κυβέρνηση -η οποία μάλιστα είχε συνδέσει και όλες τις υποσχέσεις, για στήριξη της μεσαίας τάξης, σε επιδόσεις της οικονομίας που πλέον αποτελούν όνειρο προεκλογικής νυκτός».