Ανασχηματισμός – κυβέρνηση:Το θέμα του προσφυγικού που φαίνεται να μπαίνει σε συνθήκες σταθεροποίησης όσον αφορά τα σύνορα του Έβρου αλλά και το υπό εξέλιξη φαινόμενο της εξάπλωσης του κορονοϊου δείχνουν ότι διαμορφώνουν σταδιακά διαφορετικά δεδομένα για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό Μέχρι στιγμής με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν στο προσφυγικό, από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αξιολογούνται θετικά κάποιοι υπουργοί, ενώ για κάποιους άλλους να εγείρονται αμφιβολίες.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται με χρεώνεται με θετικό τρόπο την εικόνα ετοιμότητας που παρουσίασαν οι ένοπλες δυνάμεις. Επίσης θετική επίδραση στην εκτίμηση του Πρωθυπουργού φαίνεται να είχε η υπόθεση του προσφυγικού και για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτό παρά το γεγονός ότι με δικές του εισηγήσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις των ΜΑΤ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας και την εντονότατη κριτική της αντιπολίτευσης. Έτσι λοιπόν οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως ανέβασαν τις μετοχές του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Υπουργό.

Αντίθετα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αν και ήταν απολύτως συνεπής στην τήρηση της κυβερνητικής γραμμής και στην ετοιμότητα ώστε να δίνει απαντήσεις στην τουρκική προπαγάνδα δεν θεωρείται ότι ενσωματώθηκε με τον τρόπο που θα ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου στην εικόνα που επιδίωξε η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας. Με απλά λόγια ο Νίκος δένδιας εκτιμάται ότι κράτησε αποστάσεις από την κεντρική πολιτική γραμμή περί εισβολής στον Έβρο με κριτήριο την ενίσχυση δικού του μετριοπαθούς πολιτικού προφίλ. Πάντως αυτές οι κρίσεις δύσκολα θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών αφού η επιλογή του Νίκου Δένδια για την θέση έχει και στοιχεία εσωτερικών ισορροπιών στην Νέα Δημοκρατία.

Ο κορονοϊός

Το φαινόμενο του κορονοϊού θα κρίνει πολλά πράγματα τόσο για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και για τους υπουργούς που σχετίζονται με την οικονομία. Η μέχρι στιγμής απόδοση του υπουργού Βασίλη Κικίλια αποτιμάται θετικά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τον Πρωθυπουργό. Κάτι που δεν ισχύει για τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τον οποίο έχει φημολογηθεί και η αντικατάστασή του από τον πρώην τομεάρχη υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου Πάντως για το υπουργείο Υγείας τίποτε δεν είναι δεδομένο αφού οι τελικές αποτιμήσεις για το Υπουργείο Υγείας θα ολοκληρωθούν αν και όποτε το φαινόμενο της επιδημικής εξάπλωση του κορονοϊού βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης

Όσον αφορά τα οικονομικά υπουργεία η απόδοσή τους θα κριθεί από την ετοιμότητά τους να παράσχουν αναλυτική εικόνα για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού κατά οικονομικό κλάδο. Δηλαδή να διαμορφώσουν τα κριτήρια στον τρόπο που θα μπορέσουν να διαμορφώσουν προγράμματα στοχευμένων δράσεων. Τέτοιες ώστε οι οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν να μην έχουν σημαντική επίδραση στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία ότι η πρόσφατη κρίση του προσφυγικού έθεσε επίσης …υπό κρίση το σύστημα ελέγχου της απόδοσης των υπουργών το οποίο επιμελείται ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Το περίφημο σύστημα ΜΑΖΙ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι σε δύσκολες καταστάσεις η τεχνοκρατική προσέγγιση για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου δεν μπορεί να αποδώσει τόσο, όσο η προσωπική επαφή και συνεννόηση των υπουργών με το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις