Συνάντηση ΜέρκελΜητσοτάκη: Στην σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ, που θα γίνει στο πλαίσιο του Γερμανο-Ελληνικού Φόρουμ για τις επενδύσεις, στο Βερολίνο, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι συνομιλίες των δύο θα ξεκινήσουν στις 15.30 ώρα Ελλάδας ενώ λίγο νωρίτερα θα προηγηθούν οι δημόσιες ομιλίες της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την μεγάλη σημασία που δίνει στην συνάντηση για την οποία έχει γίνει προετοιμασία αρκετών εβδομάδων. Εξυπακούεται ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα του προσφυγικού και της στάσης της Τουρκίας, όπως και συνολικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα και συνδεμένο με τα προηγούμενα δύο θα συζητηθεί το θέμα της αναγκαιότητας για αλλαγή στάσης της Ευρώπης στα ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες. Από την ατζέντα όμως δεν λείψουν τα αμιγώς οικονομικά ζητήματα, όπως το θέμα της εξαίρεσης δημόσιων δαπανών λόγω του κορονοϊού και του κοινοτικού προϋπολογισμούς, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από τις 19.00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα που είναι το βασικό ζητούμενο του Φόρουμ για την ελληνική Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου ενώ θα έχει και επαφές με επιφανείς οικονομικούς παράγοντες. Άλλωστε να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής αντιπροσωπείας που απαρτίζεται από τον αρμόδιο υπουργό ¨Αδωνι Γεωργιάδη τον υπεύθυνο για την οικονομική διπλωματία υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη δεκάδες υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το Φόρουμ

Να θυμίσουμε ότι το Γερμανο – Ελληνικό Φόρουμ πραγματοποιείται σε συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας της Γερμανίδας Καγκελάριου, ‘ΑνγκελαΜέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η απόφαση ελήφθη πέρυσι, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού. Σε αυτό θα συμμετάσχουν σύμφωνα την κυβέρνηση «ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, Πρόεδροι και CEO’s μεγάλων ελληνικών ομίλων αλλά και ισχυρών γερμανικών εταιριών με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ πολυπληθής και σε ανώτατο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση και του γερμανικού επιχειρείν» επίσης «φορείς χρηματοδότησης και επενδυτές με ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην Ελλάδα»

Αντικείμενο του Φόρουμ σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η «αναζήτηση νέων συνεργασιών, συνεργειών ή και συμφωνιών, με στόχο τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων στην Ελλάδα». Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή το Φόρου θα εστιάσει «στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις (ΑΠΕ, φυσικό αέριο κ.α.), την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ θα παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές μέσω των οποίων θα αναδειχθεί η αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και η ορθή εφαρμογή μοντέλων αναδιάρθρωσης». Κεντρικό ζητούμενο από ελληνική πλευράς είναι «να περάσει το μήνυμα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται πλέον σε φάση σταθερής ανάπτυξης καθώς και ότι προσδοκά ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τη στήριξη και των νέων ξένων επενδύσεων» όπως και «να δημιουργήσει νέα κανάλια «διαλόγου» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών».

Με βάση τα στοιχεία για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, στην Ελλάδα εδρεύουν περίπου 162 συνδεόμενες γερμανικές επιχειρήσεις (δηλ. επιχειρήσεις που έχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο από μετόχους που εδρεύουν στη Γερμανία άνω του 50%), με συνολικές επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ, ετήσιο τζίρο 4,6 δισ. ευρώ και 29.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ανήλθαν το 2019 (προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) σε 2,23 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7%. Η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο εθνικό προορισμό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ελλάδα διαμορφώνονται στα επίπεδα των 6,1 δισ. ευρώ ετησίως (προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για το 2019). Η συνολική αξία του διμερούς εμπορίου φθάνει στα επίπεδα των 8,3 δισ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα ανήλθε το 2019 σε 2,956 δισ. ευρώ. Ήταν η υψηλότερη έναντι των υπολοίπων τουριστικών εθνοτήτων, με τις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία να φθάνουν τις 4,4 εκατ. Ευρώ».

Το πρόγραμμα το πρωθυπουργού το επόμενο διήμερο

Δευτέρα 9 Μαρτίου:

  • Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου Merkel στο Οικονομικό Φόρουμ.
  • Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Angela Merkel.
  • Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Τρίτη 10 Μαρτίου

  • Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.
  • Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz.