ΣΥΡΙΖΑΠροσφυγικό: Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις εξελίξεις στο προσφυγικό και ιδίως την στάση που φαίνεται να τηρεί η κυβέρνηση στην Ευρώπη, όπως αυτή διαφάνηκε από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άγκελα Μέρκελ.

Βασικό στοιχείο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβέρνηση αρκείται στο να εκμαιεύει δηλώσεις και ενίοτε ευχές από αξιωματούχους και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως ταυτοχρόνως να κινείται στην κατεύθυνση τον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση πολιτικών ή θεσμική ενεργοποίηση των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στη κατεύθυνση της δεθνοποίηση του προβλήματος και την διαμόρφωσης όρων για ουσιαστική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την οποία επισημαίνεται ότι κινήθηκε απλά σε επίπεδο ευχών και προθέσεων.

Χαρακτηριστική ως προς την λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε αυτήν αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λέγοντας: «Αυστηρή απάντηση- ΟΧΙ χάδια στον Ερντογάν. Η Ελλάδα να μη γίνει η πίσω αυλή της ΕΕ. Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, αποσυμφόρηση νησιών κ αναλογική μετεγκατάσταση. Σεβασμός του διεθνούς δικαίου». Επισήμανε μάλιστα την συμφωνία όσων τοποθετήθηκαν απέναντι στις θέσεις αυτές ζητώντας όμως «τα λόγια να γίνουν έργα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην θέση ώστε να ασκηθούν πιέσεις με αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε και να απειληθεί η Τουρκία με κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα να προωθηθεί «κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού με δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου». Παράλληλα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να ζητηθεί η άμεση λειτουργία συμφωνίας ανάλογης με αυτή που υπογράφθηκε το 2016 και με εγγυήσεις μάλιστα για την εφαρμογή της. Με βάση αυτά ως κριτήρια επισημαίνει πως «ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν».

Το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν για τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό και τον τρόπο που επιθυμεί να το διαχειριστεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «από την απάντηση της Κομισιόν είναι σαφές ότι το μπαλάκι περνάει ξανά στην ελληνική πλευρά. Η Επιτροπή, από ότι φαίνεται, δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς προτείνει στο σχέδιο της η ελληνική κυβέρνηση και, άρα αν αυτό το χαοτικό κατασκεύασμα είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και λογικά δεν αντιλαμβάνεται πως μπορούν να συνδυαστούν (με τρόπο συνεπή με την κείμενη νομοθεσία) οι «πολλαπλοί σκοποί» με δεδομένο ότι η κράτηση προβλέπεται μόνο ως έκτακτο μέτρο κι όχι ως η «κανονικότητα». Επιπροσθέτως, είναι αμφίβολης νομιμότητας τα θολά όρια ανάμεσα στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τα «κέντρα με ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο». Σ’ αυτό το οξύμωρο, προσθέστε και το ζήτημα της διαχείρισης των ανηλίκων, σε όποια από τις παραπάνω “κατηγορίες” κι αν ανήκουν, και θα καταλάβετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να επιβάλλει μια παρελκυστική πολιτική ασάφειας μέχρι να επιβάλλει de facto κάτι που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί de jure: μια μορφή άτυπων φυλακών για κρατούμενους που δεν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα, σε εξόφθαλμη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όσο για τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα ξερονήσια, όνειρο θερινής νυκτός της ακροδεξιάς κυβερνητικής πολιτικής, τίποτε σχετικό δεν έχει αναφερθεί στην Επιτροπή, όπως δηλώνει η ίδια: h Επιτροπή δεν έχει γνώση οποιουδήποτε σχεδίου για τη δημιουργία κέντρων κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ερημικές περιοχές».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις