ΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑ – Δημόσια Υγεία:Η κρίση του κορονοϊού αναδεικνύει την ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, ως το μόνο καταφύγιο προστασίας της υγείας των πολιτών. Αυτή την πολιτική επισήμανση προκρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τις προτάσεις που ανακοίνωσε δημοσια μέσω του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει και συγκεκριμένο πλέγμα θέσεωνώστε ο κορονοϊός να μην αποτελέσει αφορμή για υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων

Χαρακτηριστική ως προς την σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας ήταν η τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας πως «το ΕΣΥ σηκώνει το μεγάλο βάρος και αποδεικνύει την αξία των κρατικών δομών δημόσιας περίθαλψης. Τα κρατικά νοσοκομεία και υπηρεσίες σηκώνουν όλο το βάρος αυτής της απειλής». Στο ίδιο μήκος κύματος αν και με …διαφορετική φρασεολογία ήταν και η δήλωση που έκανε ο Παύλος Πολλάκης στην Βουλη λέγοντας πως «όταν πέφτουν τα αγγούρια όταν σφίγγουν τα γάλατα τότε όλοι θέλουν το Δημόσιο. Το Δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αυτό που θα σώσει τη χώρα από τον κορωνοϊό».

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε μεταξύ άλλων πως «με κάθε τρόπο να αποφύγουμε απομάκρυνση πολύτιμου ανθρώπινου προσωπικού από το ΕΣΥ, ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στη δημόσιο σύστημα υγείας». Επίσης ζήτησε την «άμεση ενίσχυση των κρίσιμων κρίκων αντιμετώπισης αυτής της επιδημικής απειλής, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ» και την «πρόσληψη άμεσα τουλάχιστον 1000 συμβασιούχων επαγγελματιών υγείας». Επίσης ζήτησε την «προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις που είχαμε δρομολογήσει με βάση τον κανόνα 1 προς 1 μέσα στο 2019, για 2500 μόνιμες προσλήψεις, 1000 γιατροί και 1500 λοιπό προσωπικό, ειδικά στο λοιπό προσωπικό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» κι αυτό να γίνει με «διακομματική επιτροπή όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση της διαδικασίας προσλήψεων και προμηθειών για να μην υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και αμεροληψία σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες».

Παράλληλα ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως «θα σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι στην κρίση δημόσιας υγείας λόγω κορονοϊού και όχι όπως έκανε η ΝΔ στο παρελθόν» και «θα έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας, δεν θα κάνουμε το ολίσθημα που έκανε συστηματικά η ΝΔ ως αντιπολίτευση, σε άλλες κρίσεις της δημόσιας υγείας όπως την εποχική έξαρση της γρίπης με νεκρούς και διασποράς στο γενικό πληθυσμό , την επιδημία ιλαράς , τα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου και τα κρούσματα ελονοσίας, όπου η ΝΔ συστηματικά κινδυνολογούσε και μέμφονταν στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Θυμίζουμε ότι στο θέμα της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε για τον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες». Μάλιστα ζήτησε και την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους χώρους εργασίας

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σαφείς αιχμές και για τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αναστολή δήλωση του ωραρίου και των υπερωριών προκειμένου να υπάρξει ευελιξία. Όπως επισημαίνει η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου, «η αναστολή δήλωσης του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, το μόνο που κάνει είναι να αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους. Η επίκληση μιας ανάγκης δήθεν ευελιξίας στα ωράρια είναι απολύτως αναληθής αφού τούτη η ευελιξία ήδη υπάρχει. Αυτό που αναστέλλεται είναι η δήλωση και ο έλεγχος. Ζητούμε άμεσα την άρση αυτού του μέτρου που παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κυβέρνηση περίμενε μια τέτοια στιγμή για να προβεί σε μια τόσο αντεργατική ενέργεια».

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε 6 συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος του κορονοϊού στους χώρους εργασίας:

1. Άμεση αποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και τσεκ λιστ για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.

2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.

3. Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

4. Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).

5. Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορωνοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα, να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).

6.Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχιακά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.