ΣΥΡΙΖΑΠολιτικό Συμβούλιο: Αντιπολίτευση ευθύνης, με στήριξη κάθε θετικής πρότασης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σαφές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλήτικότητα και σαφείς αποστάσεις από τον λαϊκισμό. Αυτό θα είναι το στίγμα το ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως αυτό να αναστέλλει την κριτική σε κάθε πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλιου, «η κρίση πανδημίας θέτει τη χώρα μας όπως και ολόκληρο τον πλανήτη ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων, τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητεί από τους πολίτες να ακολουθούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση». Επισημαίνει όμως πως «η κρίση αυτή αποδεικνύει πλέον πέρα από κάθε αμφισβήτηση και ιδεοληψία τη σημασία της ύπαρξης, στήριξης και περαιτέρω αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το Δημόσιο Σύστημα σχεδιάζει, κατευθύνει και υλοποιεί το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και για αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό». Αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να αναστείλει αμέσως τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαϊου, καθώς και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε ευρωπαικό επίπεδο σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τοEurogroupτης 16 Μαρτίου, να ασκήσει πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να πάψει η Ευρώπη να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και ελάφρυνσης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων. Σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι ακόμα άγνωστες, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρές, η διεκδίκηση για άμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι αυτονόητη για την κυβέρνηση».

Αντίστοιχη λογική εκφράστηκε και για το θέμα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας όπου το Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Καμία πρόκληση δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Πάντως χθες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ότι η υπεύθυνη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνιστά και αναστολή της κριτικής. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν πλάτη τόσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, όσο και για τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η πολιτική, οικονομική, και πολιτική κριτική σε οποιοδήποτε πεδίο. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε μια αντιπολίτευση που δεν θα λειτουργεί με όρους λαϊκίστικης ανάδειξης ζητημάτων μετατρέποντάς τα σε κορυφαία». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «δεν θα ανεχτούμε συμψηφισμούς ή ταυτίσεις όπως αυτές που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ δούρειο ίππο του Ερντογάν» επισημαίνοντας πως «είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν. Δεν είμαστε εδώ για να δικαιώσουμε σημεία της πολιτικής σας τα οποία είναι επικίνδυνα και γυρίζουν τη χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω».

Το καλοκαίρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τα οργανωτικά ζητήματα, υπό αίρεση είναι οι ημερομηνίες που είχαν οριστεί για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να μετατεθεί η διαδικασία για τα τέλη Ιουνίου ακόμη και στις αρχές του Ιουλίου. Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προχωρά σε αναστολή όλων των προσυνεδριακών διαδικασιών και των δημόσιων εκδηλώσεων του Κόμματος μέχρι το Πάσχα, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση» μάλιστα σημειώνεται πως στο διάστημα αυτό θα «αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η πλατφόρμαiSYRIZA, ώστε να συνεχιστεί η πολιτική δουλειά του κόμματος και η επικοινωνία με τους πολίτες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις