Κορονοϊός – ΣΥΡΙΖΑ:Ετοιμότητα επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των διαφαινόμενων οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημική έξαρση του κορονοϊού, αφού ο υπεύθυνος για ζητήματα ανάπτυξης Νίκος Παππάς προκρίνει ως απάντηση την επανέναρξη των μεγάλων έργων ενώ ερωτήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών κατατέθηκαν από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων θα διασφαλίσει πως θα είναι προσωρινές οι επιπτώσεις του κορονοϊού δήλωσε ο Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτή την ώρα απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολύ ισχυρής δημόσιας παρέμβασης, με μείωση των πλεονασμάτων, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε, τα οποία σημαίνουν δαπάνη 4 δισ. ευρώ για φέτος και του χρόνου και διπλάσια απόδοση στην οικονομία, καθώς και η εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων πάνω στις συντεταγμένες που ήμασταν έτοιμοι να υλοποιήσουμε το Μάιο του 2019». Ο υπεύθυνος για ζητήματα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «υπάρχει τρόπος να μην αφήσουμε τον κορωνοϊό να έχει μόνιμα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία μας, αρκεί να αποστούμε από δόγματα οικονομικής πολιτικής τα οποία δυστυχώς βασάνισαν την οικονομία μας τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτά την ίδια στιγμή που 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Δώρα Αυγέρη κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή με την οποία ζητούν απαντήσεις από τα οικονομικά υπουργεία σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «πολλά νοικοκυριά- ακόμα και εκείνα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού και ρύθμισης οφειλών- κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, καθώς δεν έχει εξαγγελθεί κάποιο σχετικό μέτρο, έστω και για προσωρινό πάγωμα διακοπών ηλεκτροδοτήσεων ή και υδροδοτήσεων λόγω χρεών. Όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εθελοντική οργάνωση «Εύνοια», η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στηρίζει περισσότερες από 600 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας: το 80% των οικογενειών αυτών έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς ρεύμα. Στις οικογένειες αυτές υπάρχουν παιδιά, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και άτομα μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν ευπαθείς ομάδες». Μάλιστα οι 29 βουλευτές σημειώνουν ότι «τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία προκύπτει ότι το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς αγγίζει το 68,3%. Εξ αυτών, το 12,9% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 55,4% χαρακτηρίζονται ως οικονομικά ευάλωτοι».

Επίσης σε ερώτηση που κατέθεσαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητούν μέτρα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που πλήττονται από τις απαγορεύσεις μαζικών εκδηλωσεων. Σημειώνοντας ότι «το μέτρο αυτό είχε ως συνέπεια την ματαίωση ή την αναβολή για μη προσδιορισμένο χρονικό διάστημα πολλών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα συνεδρίων, συναυλιών, εκθέσεων, αθλητικών αγώνων, τουριστικών διοργανώσεων κα. Σε αυτές απασχολούνται πολλοί επαγγελματίες , διαφόρων ειδικοτήτων, που ξαφνικά θα απολέσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο επαχθές για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν για εκείνους την κύρια ή αποκλειστική πηγή προσόδων και βιοπορισμού(λ.χ. δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, μουσικοί, μεταφραστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, επαγγελματίες τουριστικού κλάδου). Ωστόσο, η ακύρωση αυτών των δραστηριοτήτων και η συνακόλουθη απώλεια εσόδων δεν συνεπάγονται και απαλλαγή από τις κάθε είδους ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουν να είναι συνεπείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις