Προστασία α’ κατοικίας: Εντονότατες πιέσεις αναμένονται από την αντιπολίτευση για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας κι από ότι φαίνεται ο άτυπος συντονισμός που καταγράφεται ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης προβληματίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευσης το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για μετά την 1η Μάη μα προταθεί ως αναπόσπαστο τμήμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Εξαιρετικά κρίσιμο, επίσης, είναι η κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαϊου».

Παράλληλα από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία ειδικής επιτροπής της Βουλής, που θα ασχοληθεί με την μελέτη του θέματος και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της έως το τέλος Απρίλη. Σύμφωνα με την θέση του Κινήματος Αλλαγής η διακομματική αυτή επιτροπή θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος. Την πρόταση για την σύσταση της επιτροπής αυτής όμως απέρριψε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία. Προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι «διπλά εκτεθειμένη» τονίζοντας πως υπάρχει «αποδοχή της πρότασης της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, απ’ όλα τα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της α΄ κατοικίας». Μάλιστα επισήαμνε ότι «μπροστά στη λήξη της ελάχιστης προστασίας του σημερινού πλαισίου που αντικατέστησε τον ν.3869/10 καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να αποδεχθεί την συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής από τη Βουλή με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας της 30ης Απριλίου 2020». Υπέρ της εξεύρεσης λύσης για το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας έχει ταχθεί και το Μέρα 25 προτείνοντας τον συντονισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, ενώ και το ΚΚΕ είναι θετικό στην σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα έχει δηλώσει πως θα το αντιμετωπίσει μέσω του επερχόμενου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Μάλιστα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τις προβλέψεις του. Αυτά ενώ στο τέλος Απριλίου λήγει η ισχύς τόσο του γνωστού ως «Νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως και η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε για το θέμα το φθινόπωρο η Νέα Δημοκρατία. Για την συνέχεια θα ισχύσουν οι προβλέψεις του σχεδίου «Ηρακλής» που προβλέπει μαζικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων την διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν οι Εταιρίες Διαχείρισης, πιο γνωστές ως «funds».