Ορκομωσία Σακελαροπούλου – Μιχάλης Καλογήρου:Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην λιτή – λόγω μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό- τελετή ορκωμοσίας της Κατερίνας Σακελαροπούλου, ανάμεσα στα λίγα οικεία της πρόσωπα που προσκλήθηκαν και βρέθηκαν στα θεωρεία της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, ήταν ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το να παραβρεθεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν προσωπική επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελαροπούλου είχε επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες με τον Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος λόγω των περιορισμών της τελετής δεν επρόκειτο να παραβρεθεί. Παρόλα αυτά η Κατερίνα Σακελαροπούλου εκδήλωσε την επιθυμία της να βρίσκεται στην τελετή ορκωμοσίας η οποία έγινε σεβαστή από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Έτσι λοιπόν βρέθηκε ανάμεσα στην σύναξη των οικείων της νέας προέδρου όπου παραβρέθηκαν επίσης ο σύζυγός της και ο γνωστός συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι με την ιδιότητά του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Καλογήρου ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε την Κατερίνα Σακελαροπούλου προκειμένου να αναδειχθεί στην θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς φυσικά να γνωρίζει τότε πως αυτή της η ιδιότητα θα ήταν ένας από τους λόγους που τελικά προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Θέμα ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε προκύψει, πριν περίπου δύο χρόνια. Τον Μάιο του 2018 όταν παραιτήθηκε αιφνιδίως ο πρόεδρός του Νίκος Σακελαρίου. Η διαδικασία της επιλογής του αντικαταστάτη του διήρκεσε αρκετούς μήνες και υπήρχε, τότε, προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο αρχαιότερος σύμβουλος ήταν ο Αθανάσιος Ράντος, που όμως φημολογούνταν ως αντίθετος σε πολλές επιλογές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι τον Οκτώβριο του 2018 το υπουργικό συμβούλιο είχε ομόφωνα καταλήξει στην πρόταση για την Κατερίνα Σακελαροπούλου που λόγω της ευρύτερης εκτίμησης που έχαιρε στο νομικό κόσμο δεν ήταν επιλογή που προκάλεσε αντιδράσεις. Την πρόταση αυτή όπως αναφέρθηκε φέρεται πως είχε καταθέσει και υποστηρίξει ο μόλις δυο μηνών υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου

Μάλιστα ο Μιχάλης Καλογήρου φέρεται να ήταν από τους πρώτους που συντάχθηκαν με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την Κατερίνα Σακελαροπούλου όταν αυτή προτάθηκε από την σημερινή κυβέρνηση για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.