Κορονοϊός – Eurogroup: Δύο εξαιρέσεις και μία μείωση. Αυτή θα είναι η «συνταγή» με την οποία θα προσέλθει στο αυριανό – κρίσιμο- Eurogroup που έχει ως βασικό αντικείμενο την ενίσχυση των χωρών της Ευρωζώνης που δέχονται τις επιπτώσεις από την επιδημική έξαρση του κορονοϊού, ο Χρήστο Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει την εξαίρεση από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας των δαπανών που σχετίζονται με την κάλυψη των δαπανών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης την εξαίρεση των δαπανών που έχουν προκύψει για το προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα θα ζητήσει την μείωση των στόχων του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% . Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα υποστηρίξει τα αιτήματα της κυβέρνησης με αναλυτικό κείμενο το οποίο θα αναφέρεται διεξοδικά στις επιπτώσεις που υπάρχουν στην δυνατότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το κείμενο έχει καταρτιστεί από ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους).

Στο διπλωματικό επίπεδο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να διαμορφώσει πολιτικές συμμαχίες με τις δύο χώρες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού νότου» που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με πρώτη φυσικά την Ιταλία και κατά δεύτερον την Ισπανία. Στην Ιταλία ως γνωστό η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμμένη ενώ στην Ισπανία όπως και στην Ελλάδα σημαντικά αναμένονται να είναι τα πλήγματα στον τουρισμό. Οι χώρες αυτές υπολογίζουν και στην συνδρομή της Γαλλίας απέναντι στον «σκληρό» άξονα που αποτελούν οι χώρες που κινούνται δορυφορικά γύρω από τις γερμανικές θέσεις που συνίστανται στην λογική των ενιαίων κανόνων για κάθε χώρα. Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην περίφημη «ρήτρα ευελιξίας» που έχει προβλεφθεί για τις οικονομίες της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Αν και η ενεργοποίηση της ρήτρας δεν προβλέπεται για τις περιπτώσεις χωρών ενισχυμένης εποπτείας όπως είναι η Ελλάδα.

Στα θετικά στοιχεία της συγκυρίας πάντως θεωρείται η πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 χώρες της Ευρώζωνης προκειμένου να στοχεύσουν στην κατά το δυνατόν πιο ευρεία ευελιξία έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας. Παράλληλα – θυμίζουμε- έχει αποφασίσει την εκταμίευση του ποσού των 37 δισεκατομμύρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν πανευρωπαϊκά οι επιπτώσεις του κορονοϊού. Ενδεικτική ως προς τα παραπάνω ήταν και η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιου για ζητήματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επισήμανε αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια πως «οι δαπάνες που θα σχετισθούν με την αντιμετώπιση του ιού δεν θα προσμετρηθούν στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των κρατών, στη βάση της σχετικής ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Από την άλλη όμως ήταν σαφής ως προς το ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αναστέλλεται, αλλά θα ενεργοποιηθούν μια σειρά από ρήτρες που προβλέπουν πως τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης, ήτοι αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην προσμέτρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των κρατών μελών» Πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής».