Κορονοϊός – Εκκλησία: Με στόχο να αλλάξει η εικόνα της Εκκλησίας, στο ευρύ κοινό, συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η προσαρμογή της λειτουργίας των ναών και των μονών στις αναγκαιότητες που δημιουργεί η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ήδη Μητροπολίτες όπως ο κ. Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως δίνουν τελείως διαφορετικές οδηγίες

Με τα μέτρα που θα αποφασίσει, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προσδοκά να διαφοροποιήσει την δημόσια εικόνα της που προέκυψε από την τελευταία απόφασή της, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διάδοσης του ιού από το μυστήριο της Θείας Μετάληψης. Παράλληλα αναμένεται να ανταποκριθεί στο αίτημα που εμμέσως διατύπωσε η κυβέρνηση μετά το τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, την προηγούμενη Τετάρτη, όπου δήλωσε ότι αναμένει από την Εκκλησία της Ελλάδας να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού.

Μία πρόγευση του πνεύματος που αναμένεται να διέπει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έδωσε και η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου που μεταξύ άλλων σημείως πως η Εκκλησία «από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει». Πρόσθεσε πως «η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης». Μάλιστα διευκρίνισε πως «η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης».

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για τα ζητήματα της λειτουργίας των Ναών, αναμένεται να κινηθεί στην βάση αρχών αφήνοντας περιθώρια διαχείρισης των ζητημάτων της προσέλευσης των πιστών στους κατά τόπους Μητροπολίτες. Σε γενικές γραμμές όμως θα προτρέψει στην πειθάρχηση των πολιτών στις κατευθύνσεις που δίνει η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές.Ανάμεσα στις προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν είναι το ενδεχόμενο να γίνονται οι λειτουργίες στους Ναούς με κλειστές πόρτες, όμως να υπάρχουν παράλληλα σε λειτουργία ηχεία ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στο εσωτερικό τους. Επίσης το μέτρο του κλεισίματος των μονών στις επισκέψεις πιστών. Δεν αποκλείεται όμως να αποφασισθεί η προσωρινή αναστολή καθημερινών λειτουργιών (εσπερινοί, θείες λειτουργίες κ.λ.π).

Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης, στις επαφές που έχει με την ηγεσία της Εκκλησίας ζητά να υπάρξει σαφές μήνυμα προς τους πιστούς ώστε κατά κύριο λόγο να παραμείνουν στα σπίτια τους, θέτωντας ως βασική προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας.