ΚορονοϊόςΒουλή: Προβληματισμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργεί η επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει την Βουλή σε υψηλούς ρυθμούς λειτουργία, παρά τα ζητήματα που δημιουργούνται σε σχέση με την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα η συζήτηση αυτή ενισχύεται μετά την δημόσια παραδοχή του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα σχετικά με το ότι ήταν θετικός στο τέστ για τον κορονοϊό.

Παρά το ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις από κόμματα για περιορισμένη λειτουργία του κοινοβουλίου η κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στην λογική της σχεδόν πλήρους λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε η λειτουργία της Βουλής με την διαδικασία των θερινών τμημάτων, όπου εμπλέκει μόλις 100 βουλευτές στις νομοθετικές λειτουργίες. Η πρόταση αυτή φέρεται να κατατέθηκε από τν πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης το ΚΚΕ ζήτησε ευθέως την διακοπή των λειτουργιών της Βουλής για 15 τουλάχιστον ημέρες και στην συνέχεια να επανεξεταστεί η κατάσταση. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως και του προέδρου της Βουλής Απόστολου Τασούλα, εκφράστηκε η άποψη ότι δεν θα ήταν θετικό μήνυμα προς την κοινωνία το να ανακοινωθεί η αναστολή των λειτουργιών του κοινοβουλίου, ενώ επισημάνθηκε ότι μπορεί να απαιτηθεί έκτακτη νομοθέτηση. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης προβλήθηκε το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε υπευθυνότητα, ενώ επισημάνθηκε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται έως στιγμής είναι με την μορφή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορούν να εγκριθούν από την Βουλή εντός ενός τριμήνου ενώ στην ανάγκη κι εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση η προθεσμία αυτή μπορεί και να παραταθεί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την καχυποψία τους για την στάση αυτή της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πώς από την πλευρά του ΚΚΕ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η πιθανότητα αυτή δεν αποκλείεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο η επιμονή αυτή της κυβέρνησης να οφείλεται και στις εξελίξεις που θέλει παράλληλα να δρομολογήσει για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όπου εξετάζει τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή έχει προγραμματιστεί η συζήτηση νομοσχεδίου για κύρωση σύμβασης ανάμεσα στο κράτος και το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση. Επίσης θα συζητηθεί την Παρασκευή, επερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για το θέμα του υπερταμείου. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί οι συνεδριάσει πέντε διαρκών επιτροπών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Προανακριτική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την προμήθεια υγρών καυσίμων καθώς και ενημέρωση του υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή για την πρόοδο στην εκτέλεση του έρχου της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα- Πύργος».

Να σημειωθεί ότι για το νομοθετικό έργο της Βουλής θα εφαρμοστεί το άρθρο 107 του κανονισμού σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Κώστας Τασούλας. Προβλέπει πως θα ομιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα έτσι ώστε στην ολομέλεια να μην βρίσκονται πάνω από 25 βουλευτές. Επίσης στις διαρκείς επιτροπές οι φορείς που θα καλούνται για να τοποθετηθούν δεν θα ξεπερνούν τους έξι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις