Προσφυγικόκυβέρνηση: Μπορεί το θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού να είναι κυρίαρχο αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η ελληνική πλευρά δεν εγκαταλείπει τις διεκδικήσεις της στο προσφυγικό ζήτημα, έχοντας προτάξει το θέμα της αλλαγής του Δουβλίνου. Την μόνη εξέλιξη που θα διαμορφώσει διαφορετικά δεδομένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παρέμβει το επόμενο διάστημα ενεργά στις διεργασίες των επαφών της Ε.Ε με την Τουρκία, ώστε να αλλάξει ρότα το καθεστώς Ερντογάν προσαρμοζόμενο σε μία νέα συμφωνία. Παράλληλα όμως αρχής γενομένης από την Σϋνοδο Κορυφής στις 26-27 Μαρτίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα θέσει θέμα για νέον κανονισμό της Ε.Ε για τα ζητήματα ασύλου. Τέτοιον μάλιστα που να ενεργοποιεί την εμπλοκή του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, αφού θα προβλέπει εξέταση των αιτήσεων σε δύο φάσεις, η πρώτη στην χώρα που κατατέθηκε η αίτηση η δεύτερη στην χώρα που αυτός που κατέθεσε αίτηση θέλει να μεταβεί. Άλλωστε το ζήτημα αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε Ίλβα Γιόχανσον. Αν και από την πλευρά της επιτρόπου εκφράστηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – ενστάσεις για την αναστολή της εξέτασης των υποθέσεων ασύλου που έχει μονομερώς αποφασίσει η Ελλάδα για τον τρέχοντα μήνα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δέχεται μια μαζική πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορά της. Και αυτό γίνεται μέσω μιας οργανωμένης επιχείρησης που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Τουρκία. Το ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη και απαιτεί μια συλλογική αντιμετώπιση, με βάση τις αρχές και τις αξίες που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Σημείωσε επίσης πως «η Ελλάδα έχει επωμιστεί τεράστιο βάρος από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση των προηγούμενων ετών και δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να επωμίζεται δυσανάλογα και αποκλειστικά τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου. Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να εξακολουθήσει να καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους αυτούς ως πολιτικά πιόνια. Σε επαφές που είχα με τους ομολόγους μου αλλά και από την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, φαίνεται ότι δημιουργείται μια δυναμική προς τη σωστή κατεύθυνση, για την αποφασιστική και ορθολογική αντιμετώπιση της Τουρκίας και των προβλημάτων που δημιουργεί. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αναγκαία, περισσότερο ίσως από ποτέ, γι’ αυτό και ως Ελλάδα αναμένουμε τη στήριξη όλων των κρατών-μελών, ανεξαιρέτως».

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, αλλά θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης στο Έβρο απομακρύνει το ενδεχόμενο. Όπως είπε «να μας θέσει προ τετελεσμένων επιχείρησε να κάνει και στον Έβρο η Τουρκία, αλλά η αντίδρασή μας υπήρξε σθεναρή και ισχυρή». Τόνισε αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πως «η δουλειά της διπλωματίας είναι να εργάζεται για αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Η ετοιμότητά μας, που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά. Ήταν μια αποφασιστική απάντηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε όσες περιπτώσεις χρειαστεί. Συγχρόνως, το ευρύ πλέγμα συμμαχιών και αμοιβαία επωφελών συνεργασιών που έχει μεθοδικά εξυφάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, συνεισφέρει και αυτό στην ουσιαστική αποδυνάμωση ενεργειών που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και την υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή».