Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός: Για την νεοσυσταθείσα θέση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ορκίζεται σήμερα στις 11.00 ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη πράξη της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιφορτιστεί με τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό. ‘Ως υφυπουργός θα έχει καταρχήν την δυνατότητα απευθείας κατάρτισης και πρότασης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού αυτός θα είναι για το επόμενο διάστημα ο βασικός τρόπος θεσμοθέτησης όσων αποφάσεων απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης παράλληλα φυσικά με τις υπουργικές αποφάσεις. Πλέον θα έχει την δυνατότητα υπογραφής για κονδύλια που θα απαιτηθούν αποφεύγοντας έτσι σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων σε σχέση με τα κόστη της εφαρμογής των αποφάσεων.

Διαχείριση κρίσεων

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πάντως, η ουσία της αναβάθμισης του Νίκου Χαρδαλιά συνίσταται στο δεύτερο συστατικό του νέου χαρτοφυλακίου του δηλαδή αυτό της «διαχείρισης κρίσεων». Όπως ενδεικτικά αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα,η κυβέρνηση αποτιμά τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού ως κρίση ανάλογη με αυτή των ακραίων καιρικών φαινομένων. Γι αυτό άλλωστε τονίστηκε πως «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Τώρα, όπως και όλος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει μια ακόμα απειλή, τον κορονοϊό».

Αν και ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχει σπουδές που να σχετίζονται με ζητήματα υγείας, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή οργάνωση αλλά και του τομέα της επικοινωνίας αφού οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν την διαχείριση της πολιτικής επικοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης. Η αντίστοιχη εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται εχέγγυα για την διαχείριση δύσκολωνκαταστάσεων και κυρίως σχετίζονται με την δυνατότητα επιρροής στην κοινή γνώμη. Ως εκ τούτου κρίνεται ως το κατάλληλο πρόσωπο που θα ισορροπήσει τις αναγκαιότητες για ενημέρωση της κοινής γνώμης και της πρόληψης φαινομένων μαζικού πανικού ή ανάλογων καταστάσεων που δημιουργούνται σε περιόδους κρίσεων. Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες όπου μαζί με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ λοιμωξιολόγο ΣωτήρηΤσιόδρα θα ενημερώνουν για τον κορονοϊό. Μάλιστα από την κυβέρνηση εκτιμάται πως θα διαθέτει μεγαλύτερη ευχέρεια στην διαχείριση τυχον πολιτικών ζητημάτων που θα ανακύπτουν στην ενημέρωση.

Ο νέος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων θεωρείται ότι διαθέτει ολοκληρωμένη άποψη συνολικά για τα θέματα που σχετίζονται με τον συντονισμό της κρατικής μηχανής σε περιπτώσεις κρίσεων. Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει σε παλιότερη δήλωσή του «η πολιτική προστασία αφορά σε δύο βασικές παραδοχές: Η μία έχει να κάνει με 4 κύκλους: Αφορούν στην πρόληψη, στην ετοιμότητα, αφορούν στην αντιμετώπιση και αφορούν και στην αποκατάσταση. Επίσης για να προχωρήσουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη παραδοχή: Μια κάθετη δομή. Αυτή που θα αφορά στο εθνικό επίπεδο, στο περιφερειακό επίπεδο και στο τοπικό επίπεδο»

Ένα επίσης σημαντικό προσόν που αναγνωρίζεται στον νέο υφυπουργό είναι η ευχέρεια και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητά του στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων. Προσόν ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία. Αυτό γιατί αναμένεται μετά τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup για την αντιμετώπιση του κορονοϊου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κοινοτικός προϋπολογισμός να αποτελέσει το σημαντικότερο τμήμα της χρηματοδότησης των δράσεων που θα υπάρξουν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ουσιαστικά θα διαθέτει εντελώς αυτόνομο ρόλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως ανακοινώθηκε θα αναφέρεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό χωρίς την μεσολάβηση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Πράγμα που δείχνει την σημασία που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διαχείριση του ζητήματος, το οποίο και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί κομβικό παράγοντα για την περεταίρω πορεία της κυβέρνησης.