Συνομιλία ΜητσοτάκηΤσίπρα για τον κορονοϊό: Σε «γύρο» επαφών ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, οδήγησε η πρωτοβουλία που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπάρξει συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί πρωτίστως το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να έχουν επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης στις 6.00 το απόγευμα. Οι επαφές με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς – πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης- θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα για την συνάντηση ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος επικοινώνησε στο τηλέφωνο με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Αιτήθηκε εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού ενώ επισήμανε ότι από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα κοινοποιηθούν στο πρωθυπουργό οι προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Λίγες ώρες αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου «μετέβαλε» το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα σε έναρξη επαφών του πρωθυπουργού με όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά την απόφαση του να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα μέσω τηλεδιάσκεψης – σύμφωνα με πληροφορίες- αποφασίστηκε με κοινή συναίνεση και των δύο πλευρών αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η συνάντηση να γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή.

Ανάμεσα στους παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν εκτός από το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην κοινωνία για την αποφυγή επαφών και το αντικειμενικό γεγονός ότι μία συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα δημιουργούσε …συναθροίσεις των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του γεγονότος. Ο χώρος μπροστά στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή αλλά και στην οπίσθια είσοδο του κοινοβουλίου εκτιμήθηκε ως αρκετά περιορισμένος Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνονταν πώς το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην γίνει αποδεκτό. Αν και επισημαίνονταν πώς ούτως ή άλλως ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων. Γεγονός που πιθανότατα καταδεικνύει και μία αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πάντως από την κυβέρνηση θεωρείται ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα εμπεδώσουν την αίσθηση της εσωτερικήςενότητας που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, η κίνησή του να ζητήσει επαφή με τον πρωθυπουργό ήταν η δεύτερη κατά σειρά πρωτοβουλία του την χθεσινή ημέρα, προκειμένου να δώσει το μήνυμα της στήριξης των κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Άλλωστε – θυμίζουμε – ανάλογη απόφαση έλαβε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του όπου τάσσονταν υπέρ του περιορισμού των μετακινήσεων αλλά και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Πάντως από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία με τον πρωθυπουργό στόχος είναι να γίνουν συγκεκριμένες επισημάνσεις ακόμη και σε επιχειρησιακό επίπεδο για τα ζητήματα της αντιμετώπισης του κορονοϊου χωρίς κατ’ ανάγκη να δημοσιοποιηθούν. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα της αναγκαιότητας της άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, ως τον βασικό άξονα της αντιμετώπισης του προβλήματος. Παράλληλα θα εστιάσει στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Άλλωστε για τα ζητήματα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε πολύωρη σύσκεψη με συνεργάτες του και τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι γνωστό αν στην ατζέντα της συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθούν και άλλα ζητήματα. Πολύ πιθανόν πάντως θεωρείται να γίνει συζήτηση για την στάση της Ε.Ε στα ζητήματα της χρηματοδότησης, αλλά και στα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό.