Κορονοϊός μέτρα: Στην προ ημερών δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,σύμφωνα με την οποία «ηκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί» παραπέμπουν κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στο ερώτημα του τι επιπλέον μέτρα είναι πιθανό να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η πιθανότητα μίας ευρείας επέκτασης της νόσου αποτελεί τόσο σημαντική απειλή για την δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία ώστε να δικαιολογεί μέτρα συνθηκών εκτάκτου ανάγκης μεταξύ αυτών και πρωτόγνωρα για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ακόμη και ένα μικρό χρονικό διάστημα, δισταγμού ή καθυστέρησης λήψης μέτρων μπορεί να είναι καθοριστικό για την εξέλιξη των πραγμάτωνόπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών.

Στην ταχύτητα άλλωστε της εφαρμογής των αποφάσεων επισημαίνετια ότι θα βοηθήσει η αλλαγή που έγινε στο κυβερνητικό σχήμα με τον διορισμό αρμόδιου υφυπουργού. Ενώ τα πάντα θα εξελλίσονται υπό την συνεχή εποπτεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται ότι βασικό κριτήριο για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης αποτέλεσαν και αποτελούν οι εισηγήσεις των ειδικών που συνδράμουν με επιστημονική τεκμηρίωση όλες τις κινήσεις που γίνονται.Η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται, γίνεται καθημερινά, αν και – όπως επισημαίνεται- πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ιδίως για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας- δεν θα «φανούν» άμεσα στους δείκτες εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, κάτι που πρακτικά σημαίνει την πλήρη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Εκεί οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο να μην υπάρξει πρόβλημα «εκ των έσω» στην διασπορά του κορονοϊού.

Από τον κυβερνητικό «ορίζοντα» των μέτρων δεν μπορούν να αποκλεισθούν στο άμεσο μέλλον ακόμη και οι ευθείες απαγορεύσεις. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την λειτουργία των σούπερ – μάρκετ είναι ένα πρώτο δείγμα περιορισμών. Όμως εφόσον απαιτηθεί δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο και στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού «plan b» που βρίσκεται υπό διαμόρφωση να τεθούν περιορισμοίακόμη και στις εσωτερικές μετακινήσεις. Τέτοιου είδους μέτρα δεν αποκλείεταινα κριθούν αναγκαία όσο θα πλησιάζουμε προς την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα.

Το αν οι συνήθεις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο θα επηρεάσουν την διασπορά του ιού είναι ένα στοιχείο που θα εκτιμηθεί από τους λοιμωξιολόγους και το επιστημονικό και επιχειρησιακό επιτελείο διαχείρισης της κρίσης. Σε περίπτωση που το ζήτημα αυτό δημιουργεί νέους κινδύνους η κυβέρνηση αρχικά θα συστήσει το να μην πραγματοποιηθούν άσκοπες μετακινήσεις, είναι όμως και διατεθειμένη να πάρει ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα. Η τήρηση των μέτρων αυτών θα εποπτευθεί από τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την διατήρηση της τάξης, ενώ συνεχείς μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων ακόμη και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου θα είναι οι θεσμικές τροποποιήσεις που μπορούν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.