Διάσκεψη ΜέρκελΜακρόνΕρντογάν: Στην τριμερή διάσκεψη των ηγετών των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης της Άγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται αύριο Τρίτη (17/2)το βλέμμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εκτός απροόπτου οι συνομιλίες των τριών θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη και όχι στην Κωνσταντινούπολη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το αντικείμενό της διάσκεψης, η προσφυγική κρίση, θέμα που προφανώς αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, αν και δεν θα εκπροσωπηθεί.

Οι προβλέψεις της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν αναμένεται σε αυτή την συνάντηση να προκύψει άμεσα μία νέα συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που θα αντικαταστήσει την ανάλογη κοινή δήλωση που θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε το 2016. Όμως εκτιμάται πως θα διαφανεί το αν υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου μια τέτοια εξέλιξη να καταστεί δυνατή. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ανοίξει την «ομπρέλα» των διεκδικήσεών της η Τουρκία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δηλαδή θα αρκεστεί να συζητήσει το θέμα των επιπτώσεων στο προσφυγικό ζήτημα που συναρτάται με τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ η αν θα έχει μεγαλύτερες αξιώσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται πέραν από τα θέματα οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα και απαιτήσεις για επιτάχυνση της προόδου στα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη.

Στο σενάριο που θα διαφανεί η δυνατότητα σύναψης μιας συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το θέμα του προσφυγικού θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα πίεσης. Έτσι θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες στον Έβρο με την τουρκική πλευρά να επιδεικνύει προκλητικότητα. Στο έτερο σενάριο που η συνάντηση ανάμεσα στους τρείς ναυαγήσει τότε η ελληνική πλευρά θεωρεί εξαιρετικά πιθανό το καθεστώς Ερντογάν να οξύνει την επιθετικότητά του. Να αξιοποιήσει την σχέση της με την Ελλάδαως μοχλό πίεσης προκειμένου να δημιουργήσει νέους όρους διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής τηρείται καθεστώς σιγής από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών για τα ζητήματα της συνάντησης. Όμως θεωρείται πωςέχουν διασφαλισθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε η ελληνική πλευρά -αν και απούσα- να ενημερωθεί έγκαιρα και διεξοδικά για τις τουρκικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, φρόντισε με δηλώσεις του να θυμίσει πως η Τουρκία «μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή, στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της απάντησης του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Χακίμ Ακσόι που καταλόγισε στην Ελλάδα απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στους μετανάστες.

Σην σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκεπρο ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας Σχολιάζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την τακτική του Τούρκου Προέδρου έναντι της Ε.Ε και τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει με την Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν , πρόεδρο της Κομισιόν και τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάνδεν διάβασε καλά την Ευρώπη στην προσπάθειά του. Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάνέχει διαβάσει λάθος τα πράγματα. Είναι προφανές ότι μια πιθανή τουρκική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά. Το περιμένουμε, αλλά, δεν θα παρασυρθούμε εμείς σε αυτόν τον δρόμο. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του Δικαίου και της λογικής – έτσι η Ελλάδα προωθεί τις θέσεις της. Δεν πρόκειται να μεταβάλλουμε το γήπεδο».