Κορονοϊός – μέτρα στήριξης:Αύριο Τετάρτη -κατά πάσα πιθανότητα- ανακοινώνει η κυβέρνηση αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup σχετικά με την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Το «πακέτο» των μέτρων – σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργος Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης,αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο καιτους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ανακοινώσεις να κάνει νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στις 6 το απόγευμασε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία καλεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και θα έχει αντικείμενο τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Το πακέτο όμως των μέτρων θεωρείται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του έχει προϋπλογιστεί και η κυβέρνηση ανένενε την απόφαση των οικονομικών υπουργών της Ευρωζώνης για να μπορέσει να το ανακοινώσει και να το υλοποιήσει.

Τα μηνύματα από την χθεσινή απόφαση του Eurogroup τα αποτίμησε θετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού». Τόνισε επίσης πως «η ελληνική κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο».

Σύμφωνα με την αποτίμηση του Χρήστου Σταϊκούρα η χώρα απαλλάσσεται για φέτος από την υποχρέωση της επίτευξης του συμφωνημένου δημοσιονομικού πλεονάσματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα». Εξήγησε όμως ότι αυτό προκύπτει εξαιτίας του ότι «η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη- μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους». Αφήνωντας προφανώς ανοιχτό το να τεθεί διαφορετικός δημοσιονομικός στόχος που όμως δεν θα βρίσκεται εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας. Άλλωστε δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης των κανόνων του, στο Eurogroup, όπως προκαταβολικά είχε δηλώσει ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο. Μίλησε χαρακτηριστικάγια «ευελιξία» και όχι αλλαγή του συμφώνου στο οποίο στηρίζεται μεταξύ άλλων και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα εξαιρεθούν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης από το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Για το ειδικό αίτημα της Ελλάδας, δηλαδή να εξαιρεθούν και οι δαπάνες για το προσφυγικό ζήτημα ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας, ετέθη από την ελληνική πλευρά, και αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον- αυξημένων τελευταία- δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας». Αποτελεί όμως ερώτημα που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, σε επίπεδο κονδυλίων και μεγεθών.

Πάντως αναφερόμενος στις έκτακτε δαπανές για το δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι μπορεί να φθάσουν και τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνιες Γεωργιάδης είχε μιλήσει για ένα «γιγαντιαίο» πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα ανακοινωθεί. Δήλωσε ότι «καμία επιχείρηση δεν θα κλείσει λόγω της κρίσης» αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά όταν ρωτήθηκε για το ποσό με το οποίο θα επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που θα αναστείλουν την λειτουργία τους.