Κορονοϊός Εκλλησία Κυβέρνηση: Να ληφθούν τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί για τους ναούς, χωρίς ταυτόχρονα η κυβέρνηση να βρεθεί «απέναντι» από την ηγεσία τη Εκκλησίας. Αυτή την επιδίωξη της κυβέρνηση φαίνεται να εξυπηρετεί η απόφαση που έλαβε αργά χθες βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνοντας την αναστολή των λειτουργιών στους ναούς, ενσωματώνοντας όμως στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τμήματα της απόφασης της που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η ηγεσία της Εκκλησίας μετά από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξε σε απόφαση που προέβλεπε δραστικό περιορισμό των εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων. Όχι όμως και την πλήρη αναστολή των λειτουργιών. Έτσι λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Η εξειδίκευση αυτής της δήλωσης του πρωθυπουργού περιλήφθηκε σε ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία σημείωσεπως «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020».

Η απόφαση αυτή της Νίκης Κεραμέως διαφέρει από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ως προς το ζήτημα της τέλεσης γάμων και βαπτίσεων σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης αφού δεν θα επιτρέπονται μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.Ενώ για την Θεία Λειτουργία η απόφαση της υπουργού Παιδείας την αναστέλλει έως την 30η Μαρτίου ενώ η απόφαση της Ιεράς Συνόδου κάνει λόγο για τέλεση της λειτουργίας από τις 7 έως τις 8 το πρωί στο χρονικό διάστημα από 22 Μαρτίου έως 11 Απριλίου.

Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν εδώ και αρκετές ημέρες να υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός των ενεργειών ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία της Εκκλησίας. Όπως και το ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε σε κανένα χρονικό σημείο να προχωρήσει σε νομοθέτηση σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου η χωρίς να δοθεί στην Ιερά Σύνοδο η ευκαιρία να αλλάξει την πρώτη απόφασή της που δεν προέβεπε καμία αναστολή λειτουργιών. Αυτό δενσημαίνει πάντως ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσειδεν ασκούσε πιέσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής πλεύσης των αποφάσεων της εκκλησιαστικής ηγεσίας, όπως επισημαίνονταν από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από κυβερνητικής πλευράς -αν και η ανάρτηση του πρωθυπουργού είχε ιδιαίτερα αποφασιστικό ύψος –ουσιαστικά παρουσιάζεται ως αναγκαία «συμπλήρωση» της απόφασης της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα η ύπαρξη υπουργικής απόφασης εκτιμάταιότι αποθαρρύνει Μητροπολίτες που τυχόν θα επιδίωκαν την εφαρμογή μιας πιο «ελαστικής» εκδοχής των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, ενώ τώρα καλούνται να εφαρμόσουν μια σαφή υπουργική απόφαση.

Η Ιερά Σύνοδος

Η χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου οι μητροπολίτες της Αττικής κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την λειτουργία των ιερών ναών την ερχόμενη περίοδο και έως το Πάσχα, αποτέλεσε σύμφωνα πληροφορίες μία άσκηση ισορροπίας για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αν και οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου – ιδίως με την περιορισμένη σύνθεση με την οποία συνεδρίασε χθές – είναι ιδιαίτερα κλειστό σώμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διεμήνυσε αρχικά ότι τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας των Ναών για τις δύο επόμενες εβδομάδες και την δυνατότητα παρακολούθησης των λειτουργιών με ηλεκτρονικά μέσα και μόνον. Μάλιστα φέρεται ότι αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη του κάθε Μητροπολίτη σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν καταρχήν στην δημόσια υγεία και κατά δεύτερον στην εικόνα της Εκκλησίας. Σε αυτό συνεπικούρησε και η ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση. Οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου φέρεται να υποστηρίχθηκαν από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου. Είχαν όμωςως αποτέλεσμα τις αντιδράσεις άλλων Μητροπολιτών, όπως του Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμη. Τελικά η απόφαση που πάρθηκε είχε ως ουσιαστικά σημεία την αναστολή ακολουθιών όπως οι Χαιρετισμοί, οι Εσπερινοί και τα Απόδειπνα ενώ προέβελεπε ότι οι Ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνον για την τέλεση ατομικής προσευχής. Την Κυριακή οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται για μία ώρα το πρωί ενώ γάμοι και βαφτίσεις θα πραγματοποιούνται σε εξαιρετικά στενό κύκλο όπως και οι κηδείες.

Ένα από τα βασικά επίδικα ζητήματα για την Ιερά Σύνοδο ήταν πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν θα πρέπει να θέτει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε δυσχερή θέση έναντι των άλλων δογμάτων. Έτσι ξεκαθαρίστηκε πως ότι ισχύσει πρέπει να ισχύσει για όλα ανεξαιρέτως τα δόγματα. Το ζήτημα αυτό επιλύεται με τις προβλέψεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδώσει η Νίκη Κεραμέως μια και όπως ανακοινώθηκε θα αφορά όλα τα είδη των Εκκλησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης χαρκατήρισε αυτονόητη την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχόμενος όμως να μην είναι πολύ αργα. Όπως είπε:«έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο.Μεμεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα.Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.»

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής σημειώνεται πως«η απόφαση της Κυβέρνησης για την εκκλησία είναι σωστή. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.Αυτή η πρόταση εξ άλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματα εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον Πρωθυπουργό».