Κορονοϊός – είδη πρώτης ανάγκης: Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει το θέμα της αισχροκέρδειας στα ήδη πρώτη ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζεται η αισιοδοξία πως θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα μέσω ελέγχων και προστίμων. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η καθυστέρηση στην λήψη του μέτρου της διατίμησης στην πραγματικότητα συμβάλλει στα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, έχει «περάσει στην αντεπίθεση» μετά την έντονη κριτική που εισέπραξε όταν με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αν και παραδέχθηκε ότι «η εξέλιξη των τιμών πράγματι είναι ανοδική» λέγοντας πως «είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ» στην συνέχεια σχολίασε πως «δεν είναι μικρή ποσοστιαία, αλλά όχι και αδικαιολόγητη». Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, τόνισε ότι αποτελεί στόχο του υπουργείου του η πάταξη της αισχροκέρδειας και πωςδεν θα διστάσει να εξαντλήσει το υφιστάμενο νομικό οπλοστάσιο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης

Από την πλευρά το περιβάλλον του υπουργείου Ανάπτυξης αναγνωρίζεται πως δεν υπήρξε άμεση παρέμβαση στα θέματα αισχροκέρδειας. Όμως δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν είχε στην διάθεσή του τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί η παρέμβαση αυτή. Όμως με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί ότι θα περιοριστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΝΠ ητιμολόγηση των προιόντων, δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που είχαν υπήρχε αυτά έως και τις 2 Φεβρουαρίου του 2020 ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου που μπορεί να φθάσει το 1.000.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την επιβολή των προστίμων αυτών πάντως είναι το να υπάρχει και η ανάλογη έκθεση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου. Δηλαδή πρωτίστως «περνά» από την δυνατότητα ελέγχου των σημείων πώλησης, σε μία περίοδο που η κρατική μηχανή δέχεται επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Διατίμηση προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα όμως υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνεται να πείθουν την αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί πως «οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν τις τιμές και αφήνουν την αισχροκέρδεια ανενόχλητη». Αυτό επισήμαναν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρμόδιοι για ζητήματα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας. Επισημαίνουν πρέπει «να μπει φραγμός σε αυτό το αίσχος τώρα και να σταματήσει η κοροϊδία με τα ανεπαρκή μέτρα» τονίζοντας πως πρέπει να επιβληθεί «διατίμηση στις μάσκες, τα αντισηπτικά και τα σχετικά προϊόντα». Μάλιστα σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Νίκος Παππάς επισήμανε πως «η κυβερνητική αδράνεια στο θέμα της διατίμησης προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, που βοηθούν στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποτέλεσε το δρόμο ανάπτυξης φαινομένων αισχροκέρδειας, η οποία είναι απολύτως ανήθικη και αντικοινωνική».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις