Συνομιλίες Μητσοτάκη – πολιτικών αρχηγών:Συνεχίζει σήμερα τον κύκλο τηλεδιασκέψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου ενημερώνει για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνομίλησε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα αλλά και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στη 13.00 εν συνεχεία στη 13.30 με τον Κυριάκο Βελόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Ηεπικοινωνία του με τον γραμματέα του Μέρα25 Γιάννη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11.00 το πρωί.

Στήριξη για κάθε μέτρο που αφορά την αντιμετώπιση το κορονοϊού αλλά και πιέσεις για αποφάσεις που θα σχετίζονται με την λειτουργία των Ναών ανεξαρτήτως από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Αυτό εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες πάντως τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και την Χαριλάου Τρικούπη, ο πρωθυπουργός θέλησε συνολικά να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά του» σχετικά με τις κυβερνητικές προβλέψεις για το εύρος της παρούσας κρίσης. Τόσο στο επίπεδο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομίας.

Για τα θέματα της δημόσιας υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων, ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέρα με την ημέρα την κατάσταση και αναλόγως θα λαμβάνει τις αποφάσεις της. Πάντως παρά το ότι τόσο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Φώφης Γεννηματά ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπάρξει στήριξη σε όλα τα αναγκαία μέτρα, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε διάθεση να «ανοιχτεί» στο ποια μπορεί να είναι αυτά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πάντως δεν «έθεσε στο τραπέζι» θέμα απαγορεύσεων μετακίνησης η περιορισμού της κυκλοφορίας σε ατομικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός πάντως υπήρξε δέκτης παραινέσεων τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Φώφη Γεννηματά για την ανάγκη να ληφθούν μονομερή μέτρα από την πλευρά της πολιτείας για το θέμα της λειτουργίας των ιερών ναών. Χωρίς όμως να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για το πώς προτίθεται να χειριστεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως οι πιέσεις της αντιπολίτευσης φαίνεται να έπαιξαν τον ρόλο τους, στην απόφαση που έλαβε αργά χθές βράδυ ώστε να υπάρξει σαφής απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των ιερών ναών τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικά πάντως στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συζήτηση εστιάστηκε λίγο παραπάνω στα ζητήματα της οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις για τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχει η χώρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και στην δήλωσή του αμέσως μετά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας «του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δις και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν». Από την πλευρά του πρωθυπουργού φέρεται ότι εκδηλώθηκε αισιοδοξία στην βάση του ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι πλέον περιορισμένες και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Γεγονός που από την Κουμουνδούρου αποτιμάται ως έμμεση παραδοχή της πορείας της οικονομίας της χώρας που οδήγησε την έξοδο από τα μνημόνια. Επίσης από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα έγινε σαφές ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων, ζήτημα στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ιδιαίτερα.