Κορονοϊός – Βουλή:Με διαβεβαιώσεις – ακόμη και …φωτογραφικές – για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, απαντά η Βουλή στην κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με την κυβερνητική επιμονή να συνεχίζεται το κοινοβουλευτικό έργο.

Έτσι το γραφείο τύπου της Βουλής δημοσιοποίησε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση των νομοσχεδίων, με βάση τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτές κάθε κόμμα εκπροσωπείται αποκλειστικά από τον εισηγητή του, ενώ έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις – επερωτήσεις). Πραγματοποιούνται μόνον οι νομοθετικές διεργασίες, δηλαδή η επεξεργασία ελέγχου στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής αλλά και η ψήφιση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.

(Η εικόνα της Αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, όπου συζητήθηκε νομοσχέδιο κύρωσης σύμβασης του υπουργείου Εργασίας)

Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση ασκεί κριτική σε αυτή την τακτική αφού όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της, στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, οι νομοθετικές ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού καλύπτονται μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή ρυθμίσεις που θα κληθεί να επικυρώσει η Βουλή σε 3 τουλάχιστον μήνες από τώρα. Τα νομοσχέδια που συζητούνται δεν έχουν τον χαρακτήρα του επίκαιρου ενώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση αφού δεν προσέρχονται για να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αποχώρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίζεται η λειτουργία του κοινοβουλίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «νομοσχέδια μεγάλης σημασίας που δεν είναι επείγοντα δεν πρέπει να συζητούνται με fast track διαδικασίες». Μάλιστα αναφερόμενος στα νομοσχέδια που είναι να συζητηθούν εντός της εβδομάδας, σημείωσε πως «το νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα που στηρίζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και αυτό για τα επαγγελματικά ταμεία που τσακίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να αναβληθεί η συζήτησή τους».

Αυτή την περίοδο στην ολομέλεια και τις επιτροπές της Βουλής συζητούνται νομοσχέδια ήσσονος σημασίας. Το πρώτο (που ψηφίστηκε χθες) αφορά την δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» για ζητήματα πολιτισμού. Επίσης συζητείται η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Παρόλα αυτά στο άμεσο διάστημα αναμένεται να έρθουν για συζήτηση και σοβαρότερα νομοσχέδια αφού ήδη έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τους περιορισμούς στις διαδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της Βουλής, με απόφαση του γενικού γραμματέα Γ.Μυλωνάκη, λειτουργούν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα κτίριο όπου εργάζονται περισσότερο από 2.500 άνθρωποι. Επίσης έχουν κλείσει τα βουλευτικά γραφεία που βρίσκονται σε κτίρια της Βουλής, στις οδούς Σέκερη και την οδό Μητροπόλεως. Παράλληλα τοσύνολο των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού έργου, να μεταδίδεται πλήρως στο διαδίκτυο, και όχι μόνον στο κλειστό κύκλωμα της Βουλής ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για την παρακολούθησή του τόσο από τους βουλευτές όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης.