Κορονοϊόςοικονομία: Παρά τον θετικό τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκε η κυβέρνηση την τελευταία απόφαση του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο, δεν κρύβει πως όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην πραγματικότητα «βαδίζει στα τυφλά». Τόσο όσον αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και σχετικά με το ποια θα είναι δεδομένα όταν ευοδωθούν οι προβλέψεις και κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο.

Το μεγάλο δημοσιονομικό ερωτηματικό, είναι το ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός στόχος που θα αντικαταστήσει αυτόν του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που προβλέπονταν για το 2020 και το 2021. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόσο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Eurogroup, όσο και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο στόχος αυτός πλέον αποτελεί παρελθόν.

Όμως ξεκαθάρισε ότι θα τεθεί εναλλακτικός στόχος της την ελληνική οικονομία όταν τα ζητήματα αυτά επικαιροποιηθούν συνολικά για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο Eurgroup δεν τέθηκε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θεωρούνται η βάση του όποιου μεταγενέστερου υπολογισμού. Αυτό όμως ισχύει για τις χώρες που δεν βρέθηκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα αυξημένου δημόσιου χρέους. Προφανώς ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνεται η ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ οι διαδικασίες αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου χρέους έχουν επιμηκυνθεί έως το 2060. Όπως διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα θεσμοθετηθεί νέος στόχος δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αυτός θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά την φράση ότι πρέπει «να οδηγήσουμε το καράβι σε ασφαλές λιμάνι, χωρίς να επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Πάντως ως ενδεικτικές της σοβαρότητας των εξελίξεων και των κινδύνων που εγκυμονούν για την οικονομία θεωρούνται και οι αναφορές που έγιναν στον διάγγελμα του πρωθυπουργού. ‘Όπως ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικοομία «όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν» συνδέοντάς την με την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουν οι πολίτες. Μάλιστα κάποιες αναφορές του σχετικά με τις αντιλήψεις που υπάρχουν στην Ευρώπη έδειξαν και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία αντίληψη που «βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα» επισημαίνοντας ότι αυτή «είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται». Σχόλιο που φαίνεται πώς δεν απευθύνεται μόνον στις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Βρετανία. Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε πώς αφού «όλοι, μιλούν για «συνθήκες πολέμου». Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Την φράση αυτή σημειώνουμε χρησιμοποίησε πριν την σύνοδο του Eurogroup ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η κριτική που άσκησε στην απόφαση του Eurogroup ο πρώην υπουργός Οικονομίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ανήταν εκείνος στο Eurogroup θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας ενώ σημείωσε ότι μια μείωση δημοσιονομικού στόχου της τάξης του 2% θα διασφάλιζε στην ελληνική οικονομία 5 δισεκατομμύρια για το 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις