Κορονοϊός – οικονομικές ενισχύσεις: Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας το πώς θα διατεθεί το πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Προεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαναπανωτές συσκέψεις με υπουργούς και υφυπουργούς του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να εξειδικευθούν στις τελευταίες τους λεπτομέρειεςτα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός τα αποτίμησε αρχικά ως 2 δις δηλώνοντας πως «σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου». Μίλησε μάλιστα για «νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο (σ.σ σήμερα Τετάρτη) από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας». Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του κύριου όγκου των μέτρων έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα, όμως αναμένονταν το «πράσινο φώς» που δόθηκε τελικά με την απόφαση του Eurogroup που αποδέσμευσε κονδύλια από τον υπολογισμό τους στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ προέβλεψε και σειρά ενισχύσεων από αναπτυξιακά εργαλεία.

Τα επιδόματα

Η εισήγηση που έχει γίνει αναφορικά με το μέτρο της κάλυψης τμήματος του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που λόγω κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν κλείσει , προβλέπει επίδομα 400 ευρώ, το οποίο θα ισχύσει για έναν μήνα και μπορεί να επεκταθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα καλύπτονται επίσης από το κράτος και μάλιστα θα υπολογίζονται όχι με βάση το επίδομα αυτό αλλά τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων. Μάλιστα αναμένεται τα μέτρα αυτά να καλύψουν και εργαζόμενους σε εταιρίες που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής λειτουργίας λόγων κυβερνητικών αποφάσεων για τον κορονοϊό. Οι εργαζόμενοι που θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό υπολογίζονται περίπου στις 580.000 από περίπου 100.00 επιχειρήσεις. Το κόστος των μέτρων αυτών επιμερίζεται σε 350 εκατομμύρια που θα διατεθούν για τη παροχή του επιδόματος και σε 150 εκατομμύρια που θα καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κόστος του προγράμματος εφόσον λειτουργήσει για τους επόμενους δύο μήνες θα φθάσει το 1 δις. Αναφορικά με τις ίδιες τις επιχειρήσεις τα μέτρα ενίσχυσης θα αφορούν αυτές που θα καταγράψουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% Όμως αντικειμενικά αυτή η ενίσχυση δεν θα είναι άμεση μια και θα πρέπει να τεκμηριωθούν τα στοιχεία. Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα η επέκταση των αναστολών πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων και φορολογικών η ασφαλιστικών οφειλών εκτός από τις επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα.

Ο Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερμηνεύοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού επισήμανε ότι αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν τώρα και όχι αργότερα. Όπως επισήμανε εάν η κατάσταση αφήνονταν να εξελιχθεί και υπήρχαν λουκέτα σε επιχειρήσεις αυτό θα συνιστούσε μία σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας αφού «μια επιχείρηση που έκλεισε θα άνοιγε ξανά μετά από πολλούς μήνες».