Κορονοϊός – ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ ενός προγράμματος σαφώς μεγαλύτερου των 2 δις ευρώ για την στήριξη της οικονομίας και κυρίως των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται να εκτιμήσει τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τόσο αναφορικά με την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων όσο και σχετικά με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ανέλυσε διεξοδικά στον Κυριάκο Μητσοτακή, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην τακτική που έπρεπε ακολουθηθεί στο Eurogroup αλλά κυρίως στο περίφημο «μαξιλάρι» για την οικονομία που «άφησε» η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της και η Όλγα Γεροβασίλη: «Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε στηρίξει τα τελευταία χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης το σύστημα υγείας, με τις δυσκολίες που υπήρχαν, τι θα είχε συμβεί αν η χώρα δεν έβγαινε από το μνημόνιο με 35 δισ. ‘’μαξιλάρι’’, το οποίο μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί. Ήταν πολιτικές μεγάλης εθνικής ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα πως σήμερα «υπάρχουν εργαζόμενοι που πλήττονται και έχουν μεγάλη ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, άνθρωποι που πρέπει να μείνουν στο σπίτι χωρίς όμως να έχουν χρήματα. Σε αυτή τη συγκυρία τα 35 δισ. που έχει η χώρα και που εξασφαλίστηκαν ως ‘’μαξιλάρι’’ ασφαλείας αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι και σανίδα σωτηρίας αν χρησιμοποιηθούν σωστά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται πως θα ασκηθεί υπεύθυνη αντιπολίτευση με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων όπως έχει γίνει έως τώρα. Όμως φαίνεται να δημιουργεί επιφυλάξεις ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει η οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπεύθυνος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης «ακούσαμε με προσοχή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και είδαμε από πλευράς του μια ‘δημιουργική ασάφεια’. Μας χαροποιεί ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ενός στιβαρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας και είναι θετικό βήμα οι προσλήψεις 2000 νοσηλευτών. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των γιατρών, αλλά και με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμούν από πέρυσι. Και βεβαίως δεν διευκρινίστηκε αν οι 2000 κλίνες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας ή κλίνες νοσηλείας», Ειδικά μάλιστα για το θέμα των εργαζομένων επισήμανε ότι «πρέπει να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των μισθών των εργαζομένων και όχι μέρους του μισθολογικού κόστους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί πωςΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 7συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων, των χαμηλόμισθών αλλά και των μικρών επιχειρηματιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει:

  1. Το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Με τον τρόπο αυτόν ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις που δε θα χρειαστεί να πληρώσουν ή να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους αν και κλειστές. Θα αποφευχθεί δηλαδή το ενδεχόμενο πρωτοφανούς εκτίναξης της ήδη υψηλής ανεργίας (16%) που θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της κρίσης, ενώ μετά από αυτήν θα έχουν αγοραστική δύναμη να κινήσουν την αγορά στο εσωτερικό . Πέραν αυτού, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους είναι και δανειολήπτες, εφόσον δεν βγουν εκτός αγοράς εργασίας και έχουν κανονικά εισόδημα, θα μπορούν την επόμενη μέρα της κρίσης και της πανδημίας να ανταπεξέλθουν κανονικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο τεράστιος κίνδυνος η επομένη της κρίσης να βρει τις ελληνικές τράπεζες με μία νέα δεξαμενή κόκκινων δανείων που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο επιθετικό μοντέλο ρευστότητας και δεν αποτρέψει στην πράξη απολύσεις εργαζομένων και απλά προχωρήσει σε ένα εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την οικονομία και την κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτοφανή και μη διαχειρίσιμα επίπεδα ανεργίας αλλά και παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Χωρίς εξαγωγές, χωρίς επενδύσεις αλλά και χωρίς αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό, κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωτερική υποτίμηση και περαιτέρω συμπιέσεις μισθών.
  2. Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
  3. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι, καθώς απασχολούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού όπου θα νομοτελειακά θα πληγεί σημαντικά. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι σαφή στον τουριστικό κλάδο
  4. Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη και ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές
  5. Οι τράπεζες οφείλουν να αναστείλουν για όσο διαρκεί η κρίση τις δόσεις όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  6. Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
  7. Διευκολύνσεις πληρωμής λογαριασμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Χιλιάδες συμπολίτες μας θα επιβαρυνθούν από την κρίση και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, πχ της διακοπής του ρεύματος. Γι’ αυτό θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναστολή διακοπής ρεύματος, ύδρευσης.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις