Κορονοϊός Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε, ενεργοποιείται η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής» από τα δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν. Δηλαδή το σύμφωνο που υπογράφθηκε ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1997 προκειμένου να στηριχθεί το Ευρώ μέσω του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και σειρά άλλων μέτρων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν αυτό συνιστά πλήρη απελευθέρωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν τους κλάδους της οικονομίας τους που θέλουν να ενισχύσουν έναντι των συνεπειών του κορονοϊού. Για την ακρίβεια επισήμανε στο μήνυμά της ότι θα επιδιωχθεί ό μέγιστος βαθμός ευελιξίας. Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «εφεξής τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να στηρίξουν με όσα χρήματα επιθυμούν όποιους κλάδους της οικονομίας της θεωρούν ότι πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού με όσα χρήματα επιθυμούν ξεχνώντας τους περιορισμούς του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Έτσι σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντέρ Λάϊεν «με τον τρόπο αυτό δίνουμε την κατάλληλη ισχύ πυρός σε κάθε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία της. Μαζί με τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η ΕΚΤ έχουμε ένα οπλοστάσιο για να ξεπεράσουμε την κρίση».

Η ρήτρα διαφυγής αποτελεί πρόβλεψη του συμφώνου σταθερότητας, που μπορεί να αιτηθεί κάθε κράτος ξεχωριστά είτε να αποφασιστεί κεντρικά από τα ευρωπαϊκά όργανα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το σενάριο αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας αποκλειστικά για την Ελλάδα είχε συζητηθεί το 2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς. Ενώ έχει ενεργοποιηθεί ειδικά για την Αυστρία το 2002 όταν η χώρα είχε πληγεί από πλημμύρες.

Για τα ζητήματα αυτά αναμενεται την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει τόσο το Ecofin όσο και το Eurogroup προκειμένου να σταθμιστούν τα νέα δεδομένα. Υπό το πρίσμα μάλιστα και των τελευταίων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας