Χατζηδάκης Λογαριασμοί ρεύματος:Στα 650 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φθάσει η απώλεια εσόδων για τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος, λόγων της κρίσης του κορονοϊού, εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός εγγυοδοσίας για την στήριξή τους και την παροχή κεφαλαίων κίνησης.

«Δεν είναι ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει κανείς. Σε συνεννόηση λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες» επισήμανε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικές δηλώσεις τους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Έχοντας λοιπόν κάνει αυτή την προσπάθεια που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες, έχοντας δημιουργήσει αυτό το «μαξιλάρι», οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις».

Παρόλα αυτά – αν και δέχθηκε πολλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις – δεν έκανε καμία αναφορά σε τυχόν κρατική παρέμβαση σχετικά με τους πολίτες που θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγων των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά αναφέρθηκε στην δυνατότητα των εταιριών να λάβουν μέτρα στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισήμανε πως «ενθαρρύνουμε τις εταιρίες του κλάδου ενέργειας και τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς και τους ιδιώτες να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν. Καλούμε τις εταιρίες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους αυτήν την ώρα Έλληνες, στην κοινωνία που πλήττεται αυτήν την ώρα από την κρίση». Με βάση αυτό επισήμανε ότι «η κάθε εταιρεία θα ανακοινώσει την πολιτική της τις επόμενες ημέρες».

Επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανεξετάσει το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλει για τις πληρωμές λογαριασμών. Αυτό προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες ώστε να αυξήσουν αυτού του είδους τις συναλλαγές. Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «υπάρχουν πολίτες που θέλουν να πληρώσουν και φοβούνται να πάνε στα γκισέ και πρέπει να ενθαρρυνθούν».