Απαγόρευση κυκλοφορίας ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κάθε μέτρο που προτείνεται από την επιστημονική κοινότητα, όμως αν και είναι απαραίτητη η ατομική ευθύνη, η βασική ευθύνη βρίσκεται στην πολιτεία και στην κυβέρνηση και στο κατά πόσο ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πνεύμα κινείται το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των μέτρων γενικευμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος της αξιωματιής αντιπολίτευσης «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της μεγάλης αυτής περιπέτειας στηρίζει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δίνουμε τη δύσκολη μάχη όλοι και όλες μαζί, με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων και όπλο μας την κοινωνική αλληλεγγύη. Ο λαός μας ξέρει να δίνει μάχες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις κερδίζει».

Στην ανακοίνωση όμως σημειώνεται παράλληλα πως «πέρα, όμως, από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορονοϊού».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «εδώ δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα θωρακίσουν σήμερα κιόλας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που χτυπά η καρδιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου πριν το δημόσιο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίον και ενημερώθηκε για τα νέα προληπτικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Κατά τη συνομιλία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιων για την αμεση ενισχυση του ΕΣΥ και ζήτησε ενημέρωση τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφυλαξης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ».