Κορονοϊός Κικίλιας: Η παροχή πολιτικής «ομπρέλας προστασίας» στον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σωτήρη Τσιόδρα και η απάντηση στις συνεχείς εγκλίσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στις προσλήψεις γιατρών και δημιοιυργίας υποδομών στο ΕΣΥ. Αυτοί – όπως φάνηκε – ήταν οι δύο στόχοι της δημόσιας εμφάνισης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην καθημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε προσωπικά στον Σωτήρη Τσιόδρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κορονοϊό ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός υγείας επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα από τον Ιανουάριου σημειώνοντας πως «ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και κάναμε ασκήσεις ετοιμότητας. Ορίσαμε ως εκπρόσωπο τον κ. Τσιόδρα, που ευχαριστώ για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει». Παράλληλα σημείωσε ότι ήταν έγκαιρη και η προετοιμασία του ΕΟΔΥ. όπως είπε «ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε προσλήψεις για να ενισχύσει εργαστήρια και νοσοκομεία. Προχωρήσαμε σε σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Οργανώθηκε δίκτυο πληροφοριών για τον νέο κορονοϊό. Τα δεδομένα τίθενται υπ’ όψιν της ειδικής επιτροπής καθημερινά. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα συνεργαζόμαστε στενά σταθμίζοντας τα παγκόσμια δεδομένα μιας πρωτοφανούς κρίσης. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας».

Διαβάστε: Κορονοϊός Τσιόδρας: 71 τα νέα κρούσματα στη χώρα μας – Εκτιμήσεις για 8.000 με 10.000 κρούσματα – 17 οι νεκροί


Δείτε το σχετικό βίντεο:


ΜΕΘ και προσλήψεις

Αναφορικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας, παρέπεμψε στο επόμενο 10ήμερο τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναφέροντας πάντως πως αυτές θα ξεπεράσουν τις 2 χιλιάδες. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του συστήματος με 100 θέσεις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2.158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες. Το νοσοκομείο Παμμακάριστος, το ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγ. Βαρβάρα και το Άττικα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά COVID-19. Το ΕΣΥ στη φάση που βρισκόμαστε αντέχει».

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει 176 γιατροί, έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές. Θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερα. Καθημερινά εγκρίνονται κι άλλες με βάση τις ανάγκες. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες, προχωρήσαμε σε αγορές όλων των αναγκαίων μέσων».

Τέλος για τα νοσοκομειακά υλικά σχολίασε ότι ««μαίνεται πόλεμος για την προμήθεια υλικών κάνοντας την παραλαβή τους δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων αλλά διαθεσιμότητας. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη για να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Έχουμε ναυλώσει cargo jet που έχουν φέρει και θα φέρουν το αναγκαίο υλικό και μέσα ατομικής προστασίας».