Οικονομικό μαγείρεμα: Βλέποντας τους λογαριασμούς του ρεύματος να ανεβαίνουν οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια στην κουζίνα, καθώς το καθημερινό μαγείρεμα είναι κάτι που δεν μπορεί να… κοπεί.

Η ενεργειακή απόδοση των συσκευών μπορεί να επιβάλλει την αντικατάσταση μιας συσκευής αλλά και το πως μαγειρεύουμε παίζει σημαντικό ρόλο στον τελικό λογαριασμό.

Ας δούμε παρακάτω τρεις από τους πιο οικονομικούς τρόπους μαγειρέματος.

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι δυνατό δεν χρησιμεύει μόνο στο ζέσταμα φαγητών ή υγρών αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και το στο μαγείρεμα ζυμαρικών, ρυζιού, πατάτας και λαχανικών.

Επιπλέον, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων έχει πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει στο μισό τους χρόνους μαγειρέματος και επομένως εγγυάται χαμηλότερη κατανάλωση, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερα λιπαρά (βούτυρο), μας επιτρέπει να περιορίζουμε την απώλεια θρεπτικών συστατικών επειδή αποφεύγει την επαφή του φαγητού με το νερό και μας επιτρέπει για απόψυξη ή επαναθέρμανση σε λίγα λεπτά.

Η μέση κατανάλωση ενέργειας του φούρνου μικροκυμάτων είναι περίπου 1.100 W. Για παράδειγμα, ένας φούρνος μικροκυμάτων 750 W θα χρησιμοποιεί 63 Watt για 5 λεπτά χρήσης, πολύ λιγότερο από τον ηλεκτρικό φούρνο. Επιπλέον, οι φούρνοι μικροκυμάτων καταναλώνουν έως και 80% λιγότερο από τους παραδοσιακούς φούρνους .

Χύτρα ταχύτητας

Η χύτρα ταχύτητας είναι ο τέλειος σύμμαχος για οικονομία στην κουζίνα. Ένα παράδειγμα είναι ότι στη χύτρα ταχύτητας μπορούμε να μαγειρέψουμε φθηνά κομμάτια κρέατος που στην πραγματικότητα απαιτούν παρατεταμένο ψήσιμο.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό ή και να μειώσουμε κατά ⅔ τους χρόνους μαγειρέματος του φαγητού. Αν για παράδειγμα το μαγείρεμα των αποξηραμένων ρεβιθιών διαρκεί περίπου 2 ώρες (εκτός από τους χρόνους μουλιάσματος), στη χύτρα ταχύτητας θα είναι έτοιμα σε 35-40 λεπτά και χωρίς μούσκεμα.

Μαγείρεμα στον ατμό

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μία από τις μεθόδους που πρέπει να επαναξιολογηθεί, γιατί έχει πολλά οφέλη: είναι γρήγορο και φθηνό, διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και τις γεύσεις του φαγητού ανέπαφα και μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε περισσότερο πιάτα ταυτόχρονα.

Πολλά είδη τροφίμων μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό: όσπρια, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, οστρακοειδή, ακόμη και ζυμαρικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις