Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Η πλειοψηφία των μασκότ των Αγώνων είναι συνήθως ζώα, σε ποσοστό κατά 65%.

Οι μασκότ όμως του Παρισιού, είναι διαφορετικές και εμπνευσμένες από τη Γαλλική Επανάσταση.

Πρόκειται για τους «Κόκκινους Φρύγες», που είναι στην ουσία κόκκινοι φρυγικοί σκούφοι. Ο λούτρινος σκούφος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μικρότερος από τον Παραολυμπιακό «αδελφό» του, που φέρει μια λεπίδα στο δεξί του πόδι και είναι πιο ψηλός και λεπτός.

Η ιδέα για την ανάδειξη των φρυγικών σκούφων σε μασκότ της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, ανήκει στην «W & Cie».

«Το να δημιουργήσεις μια μασκότ, απλά για να την φτιάξεις, δεν προσθέτει κάτι σημαντικό», εξηγεί η Ζουλί Ματικίνε, διευθύντρια της εταιρείας για το Παρίσι 2024, αναφέρονας ότι η επιτροπή ήταν διατεθειμένη να μην φτιάξει μασκότ: «Αντί να ψάχνουμε για ένα ζώο τοτέμ, θέλαμε οι μασκότ να ενσαρκώσουν το γαλλικό πνεύμα, να φέρουν ένα ιδανικό και, μέσω αυτού, να μεταδώσουν τις αξίες της χώρας μας κι ένα μέρος της Ιστορίας μας».

Μάλιστα, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σύμβολο, παρουσιάσθηκε σε πολλούς νέους ηλικίας 6 έως 14 ετών, οι οποίοι το αναγνώρισαν ως ένα από τα σύμβολα της Δημοκρατίας.

Τι είναι ο φρυγικός σκούφος

Οι μασκότ είναι κόκκινες, με πόδια και μάτια και πρόκειται για τους κόκκινους σκούφους που φορούσαν οι Γάλλοι επαναστάτες.

Ο Φρυγικός σκούφος (Le bonnet phrygien) ή «σκούφος της ελευθερίας» είναι ένα κάλυμμα κεφαλής κωνικού σχήματος, συχνά ερυθρού χρώματος, από ύφασμα και με την απόληξη της κορυφής του να διπλώνει, το οποίο μερικές φορές φέρει μια τρίχρωμη κονκάρδα.

Είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας και ένα από τα χαρακτηριστικά της Μαριάν, αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο φρυγικός σκούφος υιοθετήθηκε στη Γαλλία στις αρχές του καλοκαιριού του 1790 ως σύμβολο της ελευθερίας και του κοινοτικού πνεύματος, εξ’ ου και το όνομά του «σκούφος της ελευθερίας» και έγινε σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης. Στις 20 Ιουνίου 1792, οι κάτοικοι του Παρισιού, οι οποίοι είχαν εισβάλει στο παλάτι του Κεραμικού, ανάγκασαν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ να φορέσει τον κόκκινο σκούφο της επανάστασης. Ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 1793 έως τον Ιούλιο του 1794, κατά την περίοδο της Τρομοκρατίας, φορέθηκε σε πολλές διοικητικές κοινότητες της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις