Στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ανήκει από σήμερα η μπαγκέτα (la baguette), σύμβολο της Γαλλίας ανά τον κόσμο και βασικό τμήμα της γαλλικής διατροφής επί 100 και πλέον χρόνια. Σύμφωνα με έναν μύθο, το ψωμί αυτό παρασκευάστηκε από τους αρτοποιούς του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που έδωσαν το μακρόστενο σχήμα για να διευκολύνουν τη μεταφορά από τα στρατεύματα. Άλλος μύθος θέλει ως εφευρέτη της μπαγκέτας τον August Zang, αρτοποιό από την Αυστρία.

Σήμερα η μπαγκέτα πωλείται για 1 ευρώ περίπου ανά τεμάχιο. Παρά τη μείωση της κατανάλωσης, στη Γαλλία παράγονται καθημερινά 16 εκατομμύρια, ήτοι 6 δισεκατομμύρια μπαγκέτες τον χρόνο.

Η μπαγκέτα παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και γαλλική τεχνογνωσία, χρειάζεται να παραμείνει επί 15 έως 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4-6 βαθμών Κελσίου.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις