Τουλάχιστον 22.000 άνθρωποι πλημμύρισαν και φέτος τους δρόμους της πόλης Μπουνιόλ, κοντά στη Βαλένθια, για τον 69ο τοματοπόλεμο, που ολοκληρώνει το φεστιβάλ τομάτας «La Tomatina». Κι όταν τα πολεμοφόδια τέλειωσαν, τα πάντα είχαν βαφτεί κόκκινα.

«La Tomatina» είναι η ονομασία του φεστιβάλ τομάτας που διεξάγεται κάθε χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, στην ισπανική πόλη Μπουνιόλ. Οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε μία μάχη με μοναδικό τους όπλο τις τομάτες.

Το 1945, κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης των «Γιγάντων και των Κεφαλάδων», οι νέοι της πόλης που ήθελαν να συμμετάσχουν στην παρέλαση σκηνοθέτησαν έναν καυγά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Plaza del Pueblo. Εκεί υπήρχε ένα μανάβικο και έτσι οι νεαροί πήραν τις τομάτες σαν όπλα και τα πέταγαν ο ένας στον άλλο.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει για να διαλύσει τον αγώνα και ανάγκασε τους υπεύθυνους να πληρώσουν τις ζημίες που προέκυψαν. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής από τις πολλές θεωρίες για το πώς η Tomatina ξεκίνησε.

Το επόμενο έτος οι νέοι επανέλαβαν τον «καυγά», την ίδια Τετάρτη του Αύγουστου, μόνο που εκείνη τη φορά έφεραν τις δικές τους τομάτες τους από το σπίτι. Η αστυνομία διέλυσε πάλι τους «ταραξίες». Αφού η κατάσταση αυτή επαναλαμβανόταν, κατά τα επόμενα έτη, η παράδοση αυτή ιδρύθηκε. Από το 1980 και μετά η «La Tomatina» διοργανώνεται από τον Δήμο του Μπουνιόλ.