Τα μυστήρια που κρύβει το Στόουνχετζ, αυτό το εκπληκτικό νεολιθικό μνημείο, εξάπτουν πάντα την φαντασία των ανθρώπων. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μεγάλιθοι σχημάτιζαν έναν πλήρη κύκλο.

Μια υπόθεση που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε ενδεχομένως αλλάζει τα όσα πιστεύουμε για το μνημείο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το Στόουνχετζ ήταν το κέντρο μιας περιοχής που περιλάμβανε πολλά άλλα θρησκευτικά μνημεία. Η τελευταία σάρωση της περιοχής με ραντάρ έδειξε στους ειδικούς ότι κάτω από την γη κρύβεται ένα συγκρότημα με ιερά, τύμβους και κτίρια όπου γίνονταν ίσως μακάβριες τελετές με νεκρούς.

Κοιτώντας προσεκτικά το σκάνερ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως κάτω από την γη βρίσκονται 17 ξύλινες και πέτρινες κατασκευές που δεν έχουν φανεί ποτέ μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπέρνιχαμ πέρασαν τέσσερα χρόνια στην περιοχή προκειμένου να την χαρτογραφήσουν με κάθε λεπτομέρεια.

Κατά την διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων τους, ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε πως το σκάνερ τους βοήθησε να δημιουργήσουν ένα χάρτη που απεικονίζει το τι βρίσκεται τρία μέτρα κάτω από τη γη.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν πως κάτω από το έδαφος βρίσκεται μία ξύλινη κατασκευή 30 μέτρων η οποία είναι σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το Στόουνχετζ και χρονολογείται από το 2.400 π.Χ. Οι ειδικοί πιστεύουν πως σε αυτό το ιερό, οι πιστοί έκαναν περίπλοκες τελετές και αφαιρούσαν το δέρμα και τα άκρα των νεκρών.

Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο χρησιμοποιούνταν από επτά γενιές μίας συγκεκριμένης οικογένειας πριν τελικά θαφτεί και χαθεί μέσα στον χρόνο.

Κάτω από το έδαφος υπάρχουν επίσης και προϊστορικοί λάκκοι που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σαν κέντρα παρατήρησης των άστρων. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει την θεωρία ότι το Στόουνχετζ έχει δημιουργηθεί με αυτό το παράξενο σχέδιο επειδή αντικατόπτριζε την κίνηση του Ήλιου. Επίσης εικάζεται πως τα μνημεία που βρίσκονταν γύρω από το Στόουνχετζ, είχαν παρόμοια αρχιτεκτονική και ήταν μέχρι και τρία μέτρα ψηλά.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Βίνσεντ Γκάφνεϊ δήλωσε πως στο παρελθόν «οι αρχαιολόγοι έβλεπαν απλά γρασίδι γύρω από το Στόουνχετζ και δεν κατανοούσαν την πολυπλοκότητα του τοπίου. Βλέποντας αυτό το μεγάλο μνημείο που προσέλκυε ανθρώπους από όλη την χώρα, πιστεύουμε ότι πολλοί θέλησαν να δημιουργήσουν τους δικούς τους τύμβους και ναούς».

Τα νέα ευρήματα δεν μπορούν να χρονολογηθούν με ακρίβεια, έως ότου την στιγμή όπου θα γίνουν οι ανασκαφές.

Από εδώ και στο εξής, οι αρχαιολόγοι της Μεγάλης Βρετανίας περιμένουν με αγωνία την σχετική έγκριση προκειμένου να ρίξουν φως στα μυστήρια του Στόουνχετζ.

Πηγή: KOOLnews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις