Η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε για δύο ημέρες δίπλα στους πρόσφυγες, σε στρατόπεδο του Ιράκ, με τον θεσμικό ρόλο της ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η ηθοποιός ταξίδεψε στο Dohuk, στο Ιρακινό Κουρδιστάν για να προσφέρει στήριξη και συμπαράσταση.

Οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες στο Dohuk είναι 3,3 εκατ. άνθρωποι και η Αντζελίνα Τζολί δήλωσε συγκλονισμένη για τον ολοένα αυξανόμενο εκτοπισμό των προσφύγων και για τις ταλαιπωρίες τις οποίες υφίστανται: «Είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς πώς η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιράκ έχει επιδεινωθεί από την τελευταία επίσκεψή μου. Στην κορυφή βρίσκεται ο μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Συρία και δύο εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί με τη βία, μόνο μέσα στο 2014. Πολλοί από αυτούς τους αθώους ανθρώπους έχουν ξεριζωθεί πολλές φορές και μετατοπίζονται αναζητώντας ασφάλεια».

Η ηθοποιός, στην διήμερη επίσκεψή της στην περιοχή, βρέθηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό και σε ένα επίσημο στρατόπεδο προσφύγων στην περιοχή Khanke,
όπου φιλοξενούνται Ιρακινοί, εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, καθώς και 20.000 άτομα από την μειονότητα των Γεζίντι, που αναζήτησαν καταφύγιο στα όρη Σινζάρ, τον περασμένο Αύγουστο, όταν τους απειλούσαν με εκτελέσεις οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τζολί, ως ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε ότι οι ανάγκες των προσφύγων ξεπερνούν κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους.

Η δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης επισκέφθηκε και το στρατόπεδο Domiz, εκεί όπου φιλοξενούνται πάνω από 50.000 άτομα, πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Τζολί τόνισε ότι ο εμφύλιος στη Συρία, που κρατάει εδώ και πέντε χρόνια, είναι η αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να δώσουν μια δίκαιη και ειρηνική λύση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις