Αγωγή εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματός του, του Λικούντ, υπέβαλε ένα μουσικό συγκρότημα της hip-hop από την Ιορδανία, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ένα τραγούδι του χρησιμοποιήθηκε για σε πολιτική διαφήμιση εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ.

Ο Φίρας Σεχάντεχ, ο ιδρυτής του συγκροτήματος Turabyeh, κατέθεσε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων στο επαρχιακό δικαστήριο της Χάιφα διότι το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από το κόμμα Λικούντ σε προεκλογικό του μήνυμα χωρίς την άδεια του συγκροτήματος, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δικηγόρος Ιγιάντ Γιουπράν, ο οποίος εκπροσωπεί το γκρουπ.

«Εκπλαγήκαμε από το θράσος και την ξεδιάντροπη κλοπή (των πνευματικών δικαιωμάτων) από το Λικούντ» ανέφερε ο Ισραηλινός δικηγόρος ο οποίος ανέλαβε την εκπροσώπηση του Ιορδανικού μουσικού συγκροτήματος.

Οι εκπρόσωποι του Λικούντ και του πρωθυπουργού Νετανιάχου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Το τραγούδι, με τίτλο «Gorbeh» ακούγεται σε ένα προεκλογικό βίντεο 40 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο κανάλι του Νετανιάχου στο YouTube.

Το βίντεο, με τίτλο «Εμείς ή Αυτοί, έκδοση Ισλαμικό Κράτος», απεικονίζει τέσσερις άνδρες με αμφίεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους να οδηγούν σε αμμώδες έδαφος. Σε ένα σημείο, ο οδηγός σταματά και μιλώντας εβραϊκά με έντονη αραβική προφορά, ρωτά τον οδηγό ενός άλλου αυτοκινήτου που περνά δίπλα τους: «Πώς θα φτάσουμε στην Ιερουσαλήμ, αδελφέ;». Ο Ισραηλινός απαντά: «Στρίψε αριστερά».

Το μήνυμα είναι ότι αν η κεντροαριστερά νικήσει το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, αυτός που τελικά θα βγει κερδισμένος θα είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ιδρυτής του συγκροτήματος Φίρας Σεχάντεχ είπε ότι πληροφορήθηκε από φίλους του το περασμένο Σάββατο για τη χρήση του τραγουδιού του. «Σοκαρίστηκα, είναι τρελό», δήλωσε στο Ρόιτερς μέσω τηλεφώνου από την Ισπανία. «Είμαστε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ενάντια στο Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του ανέφερε ότι το μήνυμα δημιουργεί την εντύπωση ότι το συγκρότημα υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και θα μπορούσε να εκθέσει τα μέλη του σε αντίποινα από εκείνους που αντιτίθενται στους τζιχαντιστές. Η χρήση του στην εκστρατεία ενός Ισραηλινού δεξιού κόμματος θα μπορούσε επίσης να δυσαρεστήσει τους οπαδούς του μουσικού συγκροτήματος.

Το συγκρότημα Turabyeh έχει τέσσερα μέλη, τα τρία εκ των οποίων είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Το τραγούδι αφορά την πολιτική τους αποξένωση και τη λαχτάρα για επιστροφή στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως λέει ο Φίρας Σεχάντεχ ιδρυτής του συγκροτήματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις