Η Μόνικα Λεβίνσκι που έγινε γνωστή το 1998 ως η ερωμένη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, περιέγραψε τον εαυτό της ως ένα από τα πρώτα θύματα του cyber-bullying σε ομιλία της σε εκδήλωση TedX.

Με νέο λουκ και εμφανώς αδυνατισμένη, η Μόνικα Λεβίνσκι είπε αστειευόμενη ότι είναι η μόνη 40άρα που δε θα ήθελε να ξαναγίνει 22, και συμπλήρωσε ότι ο προσωπικός της διασυρμός έγινε ακόμα χειρότερος εξαιτίας του Διαδικτύου.

«Στην ηλικία των 22 ερωτεύτηκα το αφεντικό μου. Στην ηλικία των 24 έζησα τις καταστροφικές συνέπειες»
, δήλωσε, ενώ τόνισε παράλληλα ότι το Διαδίκτυο έκανε την προσωπική της ταπείνωση ακόμα χειρότερη.

«Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε online. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που τα παραδοσιακά μέσα είχαν “εκθρονιστεί” από το Ίντερνετ για μια υπόθεση μεγάλου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος», είπε στο ακροατήριό της.

Παρόλο που το 1998 τα κοινωνικά δίκτυα όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχαν, οι φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν παντού και έγιναν viral, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του σήμερα. «Από άτομο έγινα μια φιγούρα που διαπομπεύτηκε δημόσια σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν πλήθη εικονικών λιθοβολιστών. Στιγματίστηκα ως ξινή, πρόστυχη, πόρνη, bimbo. Έχασα τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου και παραλίγο τη ζωή μου. Πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε όνομα για αυτό, αλλά σήμερα το λέμε cyber-bullying ή online εκφοβισμός».

H Λεβίνσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην δεύτερη δημόσια εμφάνισή της από το 2005, διηγήθηκε την ιστορία του 18χρονου Τάιλερ Κλεμέντι, ενός φοιτητή του Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ, που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία επειδή ο συγκάτοικός του κινηματογράφησε κρυφά τη συνεύρεσή του με άλλο άντρα και τον παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου.

Όπως είπε, η τεχνολογία έχει επεκτείνει την ηχώ της ντροπής. «Κάποτε περιοριζόταν στα πλαίσια της οικογένειας σου, του σχολείου σου, του χωριού σου, αλλά σήμερα είναι μία ολόκληρη online κοινότητα. Όσο μεγαλύτερη η ντροπή, τόσο περισσότερα τα κλικ και όσο περισσότερα τα κλικ, τόσο περισσότερα τα δολάρια από τις διαφημίσεις. Βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι όσους υποφέρουν», κατέληξε η Μόνικα Λεβίνσκι και έκανε έκκληση να αναπτύξουν οι χρήστες μεγαλύτερη αίσθηση της δυστυχίας που βιώνει οι άλλοι.