Η κακή πλευρά του Τσάρλι Τσάπλιν και η ανήλικη νύφη

Η κακή πλευρά του Τσάρλι Τσάπλιν και η ανήλικη νύφη
Ένα αντίγραφο του 50σέλιδου διαζυγίου του Τσάρλι Τσάπλιν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θα εκπλειστηριαστεί στο Πλίμουθ και αναμένεται να πιάσει τις 15.000 λίρες.

Στα έγγραφα του διαζυγίου αποκαλύπτεται η «σκληρή και απάνθρωπη» μεταχείριση της έφηβης συζύγου του Τσάπλιν κατά τη διάρκεια του σύντομου γάμου τους.

Η συμβίωση του καλλιτέχνη με την Λίτα Γκρέι, η οποία ήταν σχεδόν 20 χρόνια νεότερη του, διήρκεσε μόλις τρία χρόνια. Ο 35χρονος τότε Τσάπλιν, παντρεύτηκε τη Λίτα, δεύτερη σύζυγό του, το 1924. Χώρισαν μόλις τρία χρόνια αργότερα και στα χαρτιά του διαζυγίου αναφέρεται ο ισχυρισμός της ότι ο Τσάπλιν κοιμόταν με την «αγνή και άπειρη» Λίτα, όταν αυτή ήταν μόλις 16 επειδή της υποσχέθηκε να την παντρευτεί.

Ωστόσο από την πρώτη νύχτα της είχε πει: «αυτός ο γάμος δεν θα διαρκέσει πολύ, θα σε κάνω να με σιχαθείς τόσο πολύ που δεν θα θέλεις να ζήσεις μαζί μου».  Στην τελετή του γάμου τους ο Τσάπλιν λέγεται ότι είχε πει σε φίλους ότι η επισημοποίηση ήταν σίγουρα μια καλύτερη προοπτική από τη φυλακή.

Στα χαρτιά αναφέρεται επίσης ότι ο Τσάπλιν καθυστερούσε το γάμο τους προσπαθώντας να πείσει τη Λίτα να κάνει έκτρωση, ενώ αποκαλούσε τη νεαρή νύφη του «χρυσοθήρα» που προσπάθησε να καταστρέψει την καριέρα του και στάθηκε εμπόδιο στην επαγγελματική επιτυχία του.

Τα έγγραφα περιέχουν επίσης μια εντολή που απαγορεύει στον Τσάπλιν να μετακινήσει τα χρήματα του, πριν την ολοκλήρωση του διαζυγίου, ώστε να μην επηρεάσει τις δικαστικές διαδικασίες.

Μόνο περίπου 16 αντίγραφα της διαδικασίας του διαζυγίου πιστεύεται ότι έχουν γίνει, τα οποία εστάλησαν από τον ίδιο τον Τσάπλιν σε κινηματογραφικές εταιρίες και τράπεζες με τις οποίες είχε διάφορα συμβόλαια.

Ο Τζον Καμπέλο, ο οποίος πουλάει τα χαρτιά δήλωσε στην Daily Mail: «Το πήρα από ένα άτομο στην Αμερική - είχε πει ότι έκανε ξεκαθάρισμα σε παλιά έγγραφα. Όταν τα χαρτιά δημοσιεύτηκαν, ο Τσάπλιν εξοστρακίστηκε για λίγο. Οι άνθρωποι σκέφτηκαν ότι ήταν ένας κακός άνθρωπος και αυτό το συναίσθημα βγαίνει από την ανάγνωση των εγγράφων, ακόμη και με τα σημερινά πρότυπα».

Τελικά το διαζύγιο βγήκε το 1927 και ο Τσάπλιν της έδωσε 800.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή. H Λίτα έπαιξε μαζί του σε πολλές ταινίες και του έκανε δύο παιδιά.