Η υπόθεση των ταινιών της σειράς «Ο Πόλεμος των Αστρων» τοποθετείται στο σενάριο «πολύ καιρό πριν, σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά» («A long time ago, in a galaxy far, far away…») ωστόσο ένας από πιο αγαπητούς ήρωες εντοπίστηκε πρόσφατα σε μεσαιωνικό χειρόγραφο του 1340 μ.Χ. !

Ένα από τα σχέδια που διακοσμεί μια παπική επιστολή με την βιβλική ιστορία του Σαμψών απεικονίζει ένα γκριζοπράσινο πλάσμα με πεταχτά μυτερά αυτιά και ρόμπα μοναχού, και η ομοιότητά του με τον Δάσκαλο Γιόντα είναι έντονη.

Σχέδια σαν κι αυτό εμφανίζονται συχνά σε μεσαιωνικά χειρόγραφα, χωρίς να έχουν άμεση σχέση με το κείμενο. Ο Δρ. Τζούλιαν Αντερσον που εντόπισε τον… Γιόντα τον ανέβασε στο μπλογκ της Βρετανικής Βιβλιοθήκης μαζί με άλλα «διακοσμητικά τέρατα».

Στην πραγματικότητα, ο δημιουργός της μαριονέτας Γιόντα που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες τρεις ταινίες (στις επόμενες τρεις ο Γιόντα ήταν ψηφιακός), Στούαρτ Φρίμπορν, βάσισε το πρόσωπό της στο δικό του και σε εκείνο του Αλμπερτ Αϊνσταϊν. Από τον νομπελίστα φυσικό δανείστηκε κυρίως το βλέμμα, για να αποδώσει τη σοφία αιώνων που διαθέτει ο Τζεντάι Δάσκαλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις