Η ιστορία του Σύρου πρόσφυγα, γνωστού μόνον ως «Ο Επιστήμονας» που πάσχει από καρκίνο του στομάχου και που έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας συγκίνησε τον διάσημο ηθοποιό Έντουαρντ Νόρτον, που έκανε διαδικτυακό έρανο για να τον βοηθήσει.

«Αυτός ο άντρας έχει υποφέρει τόσα, που θα καταρράκωναν τον οποιονδήποτε, όμως έχει ακόμα το πάθος και τη θέληση να προσφέρει στον κόσμο. Αν δεν καλωσορίζουμε ανθρώπους σαν αυτόν στις κοινωνίες μας και δεν ενισχύουμε τα όνειρά τους για μια νέα αρχή, τότε δεν είμαστε η χώρα που λέμε στους εαυτούς μας πως είμαστε. Ας απορρίψουμε τις “αντι-ανθρωπιστικές” φωνές που μας λένε να φοβόμαστε τους πρόσφυγες και ας δείξουμε σε αυτόν τον άντρα ποιοι είναι πραγματικά οι Αμερικανοί» έγραψε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Ο Νόρτον απηύθυνε έκκληση στους πολίτες μέσω διαδικτύου να βοηθήσουν τον Σύρο πρόσφυγα στη νέα του αρχή και μέχρι τώρα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 386.000 δολάρια.

Ο Σύρος πρόσφυγας ζει στην Αμερική με τα δυο του παιδιά, είναι επιστήμονας και πάσχει από καρκίνο. Πριν έρθει στις ΗΠΑ πέρασε δυο χρόνια στην Τουρκία ενώ η ιστορία του έγινε viral στο Facebook, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που τον καλωσόρισε στις ΗΠΑ αποστέλλοντας του ένα προσωπικό μήνυμα.

Επτά μέλη της οικογένειάς του πέθαναν το 2013, όταν πύραυλοι της Συριακής κυβέρνησης κατέστρεψαν τρία σπίτια σε μια πόλη που δεν κατονομάζει. Όπως δήλωσε, ο πύραυλος σκότωσε την γυναίκα του, την κόρη του και την οικογένεια του αδερφού του ενώ θραύσματα από την βόμβα υπάρχουν ακόμη στο λαιμό της κόρης του που επέζησε. «Τα πάντα τελείωσαν για εμάς εκείνη την ημέρα» είπε. «Αυτό ήταν το πεπρωμένο μας».

Ο «Επιστήμονας» θα εγκατασταθεί στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έμαθε πρόσφατα, όπου ελπίζει ότι θα αξιοποιήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στις αμερικανικές καινοτομίες, όπως έκανε και στη Συρία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις