Ο Nihal Shrinivas Bitla, ο 15χρονος Ινδός που έπασχε από μια σπάνια ασθένεια γήρανσης η οποία κάνει το ανθρώπινο σώμα να γερνά ταχύτερα από το κανονικό, «έφυγε» από τη ζωή σε ένα νοσοκομείο στην Τελανγκάνα της Ινδίας αυτήν την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ζητούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα επάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια και ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας του Ιδρύματος Ερευνών της Προγηρίας.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο από το οποίο έπασχε, η προγηρία, αναγκάζει το σώμα να γερνάει 8 φορές πιο γρήγορα από το κανονικό. Η τυπική αιτία του θανάτου στα άτομα που ζουν αυτή την κατάσταση είναι είτε μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η οικογένεια του 15χρονου είχε προσπαθήσει να δώσει στον έφηβο όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και έκαναν πολλά ταξίδια, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να ζήσει πολλά χρόνια.

Πριν από λίγες μέρες μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν σκλήρυνση των αρτηριών, ένα τυπικό πρόβλημα σε ηλικιωμένα άτομα, το οποίο θεωρούν πιθανό λόγο για τον ξαφνικό θάνατό του. Ένας από τους θεράποντες ιατρούς του Nihal ανέφερε πως από τότε που ο έφηβος ήταν 10 ετών είχε το σώμα ενός 60χρονου.

Το 2014, ο Nihal μαζί με τον 3χρονο Ishan, ένα άλλο παιδί με προγηρία, πήγαν στη Βοστώνη για να υποβληθούν σε μια κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου κατά του καρκίνου το οποίο θεωρείτο ότι επιβραδύνει την επιταχυνόμενη γήρανση. Έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, έδειξαν ότι τουλάχιστον 60 άτομα στην Ινδία πάσχουν από προγηρία. Ωστόσο μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν διαγνωστεί. Εξάλλου μέχρι το 2009 παγκοσμίως είχαν διαγνωστεί επίσημα με προγηρία 56 παιδιά, ενώ μετά την εκστρατεία έφτασαν τα 125.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά με προγηρία δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα κατά τη γέννηση, αλλά μετά τον πρώτο χρόνο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις όπως αργή ανάπτυξη και απώλεια μαλλιών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις